Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Hatékony-e a kormány családtámogatási programja?

images

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, pártja azt várja a kormánytól, hogy sokkal markánsabban és eredményesebben álljon ki a magyar nők és családok érdekeiért.

Az ellenzéki politikus közösségi bérlakás-program elindítását, a rugalmas munkavégzés ösztönzését, az önállóan vállalkozni kívánó nők támogatását szorgalmazza. Jelezte: az LMP törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a szülésből visszatérő nők számára kötelező legyen biztosítani a rugalmas munkavégzést, amennyiben ezt igénylik.

Szél Bernadett a bejelentett intézkedésekről azt írta: a beígért részmunkaidős adókedvezmény nem ad könnyebbséget a nők többségének, hiszen csak kevesen tudnak részmunkából megélni. A közlemény szerint a kormánynak első lépésben a közszférában és a versenyszférában is minden foglalkoztatót arra kellene kötelezni, hogy tegyék lehetővé az ott dolgozók számára a rugalmas munkaidőt.

Az LMP társelnöke közölte, a kormány a házasoknak adókedvezményeket adna, miközben nem a házasságon múlik a gyermekvállalás, hanem például azon, hogy van-e munkájuk a szülőknek.

A családi adókedvezménnyel kapcsolatban sem lesz semmi változás jövőre, továbbra se növelik a kétgyerekesek kedvezményeit, holott Magyarországon a második gyermek megszületéséért kell küzdeni - tette hozzá. Véleménye szerint a szocpol önmagában nem jelent megoldást, jelentős önerő nélkül ugyanis nem lehet lakáshoz jutni.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken jelentette be: a kormány öt pontból álló akcióprogramot indít annak érdekében, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek és ezzel fenntartható demográfiai fordulat álljon be. Ennek elemei között említette a családi adókedvezmény rendszerének megőrzését, az első házasok adókedvezményét, az egygyermekes családok részére is igénybe vehető "szocpolt", a részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülő után járó az adókedvezményt, a bölcsődei férőhelyek számának növelését.

A részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülő után ugyanúgy 100 ezer forint bruttó bérig járna az adókedvezmény a munkáltatóknak, mint a teljes munkaidősök esetében. A három- vagy több gyermekeket nevelő szülők esetében pedig 3 helyett már 5 évig kell kötelezően biztosítani a munkáltatónak a részmunkaidős foglalkoztatást, ha ezt kérik.

Céljuk, hogy a jelenlegi 42 ezerről 2018-ra 60 ezerre emelkedjék a bölcsődei férőhelyek száma. Ennek érdekében tavaszig ezer férőhelyet hoznak létre uniós forrásból, 700-at költségvetési forrásból és uniós forrásból még a következő években további 6400 férőhelyet.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter