Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Hatékonyabb érdekképviseletet kaphatnak a tűzoltók

A tűzoltókat tömörítő három szervezet, a Létesítményi Tűzoltók Szövetsége, az Önkormányzati Tűzoltók Országos Szövetsége és a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) egyesítését kezdeményezi az MTSZ - jelentette be kedden Budapesten a szervezet elnöke.

Dobson Tibor egy sajtóbeszélgetésen közölte: az egyesülés a lobbierő növelésén túl azért szükséges, hogy egységesen tudják képviselni a szakma stratégiai érdekeit.

Ezzel párhuzamosan el kívánják érni az önkéntes tűzoltószervezetek támogatásának növelését, ugyanis a mintegy hétszáz aktív egyesületben tevékenykedő 25 ezer önkéntes ötször annyi értéket ment meg évente, mint amennyivel az állam támogatja a tevékenységüket - tette hozzá.

Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy a tűzoltó-egyesületek tagjai évente 1,5-2 millió munkaórát dolgoznak ingyenesen, több milliárd forintnyi értéket mentenek meg évente az ország mintegy ezer településén. Ez pedig sokszorosa annak a 220 millió forintnak, amennyivel az állam az idén támogatta a szervezetek működését.

Éppen ezért el szeretnék érni, hogy több figyelmet kapjon a tűzoltó-egyesületek tevékenysége, ezt szolgálná a három szervezet egyesítése is - mondta Dobson Tibor.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese közölte, hogy a megyei mentőcsoportok megalakítása után tervezik a járási mentőcsoportok létrehozását is, és ebben számítanak az önkéntes tűzoltó-egyesületek szerepvállalására.

A fejlődést jelzi, hogy amíg 2010-ben még csupán 310 egyesülettel volt együttműködési megállapodásuk a tűzoltó-parancsnokságoknak, az idén már 423 szervezettel - mondta Góra Zoltán.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy Balog Zoltán, a tárca vezetője hétmillió forint támogatást utalt ki az árvízi védekezés után az önkéntes tűzoltó-egyesületeknek. Utalt arra is, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapból több tízmillió forintnyi támogatásra számíthatnak az önkéntes tűzoltók.

Csizmadia László, a Nemzeti Együttműködési Alap elnöke közölte: arra kérik az Országgyűlést, hogy a költségvetésben kétmilliárd forinttal növelje meg az alap költségvetési keretét, így jövőre 5,4 milliárd forintnyi pályázati forrás állna rendelkezésre. Erre szükség volna, mert az idén 21 milliárd forintnyi támogatást igényeltek a pályázók - mondta Csizmadia László.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter