kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Hatékonyabb érdekképviseletet kaphatnak a tűzoltók

A tűzoltókat tömörítő három szervezet, a Létesítményi Tűzoltók Szövetsége, az Önkormányzati Tűzoltók Országos Szövetsége és a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) egyesítését kezdeményezi az MTSZ - jelentette be kedden Budapesten a szervezet elnöke.

Dobson Tibor egy sajtóbeszélgetésen közölte: az egyesülés a lobbierő növelésén túl azért szükséges, hogy egységesen tudják képviselni a szakma stratégiai érdekeit.

Ezzel párhuzamosan el kívánják érni az önkéntes tűzoltószervezetek támogatásának növelését, ugyanis a mintegy hétszáz aktív egyesületben tevékenykedő 25 ezer önkéntes ötször annyi értéket ment meg évente, mint amennyivel az állam támogatja a tevékenységüket - tette hozzá.

Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy a tűzoltó-egyesületek tagjai évente 1,5-2 millió munkaórát dolgoznak ingyenesen, több milliárd forintnyi értéket mentenek meg évente az ország mintegy ezer településén. Ez pedig sokszorosa annak a 220 millió forintnak, amennyivel az állam az idén támogatta a szervezetek működését.

Éppen ezért el szeretnék érni, hogy több figyelmet kapjon a tűzoltó-egyesületek tevékenysége, ezt szolgálná a három szervezet egyesítése is - mondta Dobson Tibor.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese közölte, hogy a megyei mentőcsoportok megalakítása után tervezik a járási mentőcsoportok létrehozását is, és ebben számítanak az önkéntes tűzoltó-egyesületek szerepvállalására.

A fejlődést jelzi, hogy amíg 2010-ben még csupán 310 egyesülettel volt együttműködési megállapodásuk a tűzoltó-parancsnokságoknak, az idén már 423 szervezettel - mondta Góra Zoltán.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy Balog Zoltán, a tárca vezetője hétmillió forint támogatást utalt ki az árvízi védekezés után az önkéntes tűzoltó-egyesületeknek. Utalt arra is, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapból több tízmillió forintnyi támogatásra számíthatnak az önkéntes tűzoltók.

Csizmadia László, a Nemzeti Együttműködési Alap elnöke közölte: arra kérik az Országgyűlést, hogy a költségvetésben kétmilliárd forinttal növelje meg az alap költségvetési keretét, így jövőre 5,4 milliárd forintnyi pályázati forrás állna rendelkezésre. Erre szükség volna, mert az idén 21 milliárd forintnyi támogatást igényeltek a pályázók - mondta Csizmadia László.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk