Megjelent: 15 éve

Híd szerepe lehet a felnőttképzésnek

Felnőttképzési szakértők együttműködését kérte a kormányzati foglalkoztatáspolitikai célok megvalósításához Csizmár Gábor, a munkaügyi tárca vezetője a minisztérium humánpolitikai főosztálya által szervezett fórumon. Elengedhetetlennek mondta, hogy a legkiválóbb szakemberek közreműködjenek a 2007-2013. közötti Európa terv, illetve a 2005. évi foglalkoztatási akcióterv elkészítésében.

Felhívta a figyelmet, hogy a szakma számára nagy kihívást jelent az életen át tartó tanulás stratégiájának kialakítása, a szabályozás terén pedig a Munka törvénykönyvének és a Foglalkoztatási törvénynek a felülvizsgálata. A munkaerő-piaci prognózisok elkészítése, továbbá a meglévő humánerőforrás kapacitások felmérése is igényli a gyakorlatot jól ismerő szakemberek közreműködését. Ez utóbbi információk különösen érdeklik a befektetőket.

Csizmár Gábor négy területet nevezett meg, ahol konkrét javaslatok, kezdeményezések megtételére kérte a fórum részvevőit. Mindenek előtt a foglalkoztatáspolitikai és szakképzési anyagi források hatékonyabb felhasználásához lenne szüksége a tárcának szakértők tudására, ötleteire. A minisztérium szeretné elérni, hogy a foglalkoztatási szempontok jobban érvényesüljenek a szakágazati politikák kialakítása és megvalósítása során. Fontos feladata a munkaügyi szervezetnek, hogy javítsa a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci esélyeit, de takarékosabban kellene működtetni a kialakított eszközrendszert. Komoly stratégiai jellegű feladat az oktatás és a gazdaság igényeinek összehangolása, a két terület között a felnőttképzés hidat alkothat, ha képes megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek. A foglalkoztatáspolitika akkor lehet eredményes - hangsúlyozta a szakminiszter -, ha az irányítás támaszkodik egyes területek legjobb szakértőire.

A fórum részvevői felvetették, hogy kistérségi érdekegyeztetési rendszert kellene létrehozni a foglalkoztatás és a képzés koordinálására és a munkaügy központoknak hatáskört kellene adni a felnőttképzési pályázók minősítésére. Javasolták, hogy induljon kampány a kékgalléros szakmák presztizsének növelésére, a munkavállalási hajlandóság, a munkakultúra erősítése érdekében. Hozzátették: ezen a téren sokat segíthetne a közszolgálati televízió, illetve az elektronikus sajtó. A kormányzati kommunikációban is nagyobb teret kellene kapni a munkaerőpiaccal összefüggő kérdéseknek, ami elősegíthetné egy offenzív koordináció" kialakítását. Felvetették, hogy nincs párbeszéd a képzési piac szereplői között, az új flexibilis képzési formák megjelenésével az OKJ elveszítette jelentőségét. Elhangzott, hogy a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása tekintetében az ösztönzési rendszer rosszul működik, jelenleg a fogyatékos emberek kilenc százalékát foglalkoztatják, ez a társadalmi csoport potenciális munkaerő tartalék. Javasolták a célszervezetek akkreditálásának a bevezetését.

A meghívott szakértők várhatóan a jövő év elején újabb fórumon találkoznak a leginkább előtérben álló témakörök meghatározására, munkacsoportokat alakítanak a megfelelő javaslatok kialakítására.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter