Megjelent: 15 éve

Híd szerepe lehet a felnőttképzésnek

Felnőttképzési szakértők együttműködését kérte a kormányzati foglalkoztatáspolitikai célok megvalósításához Csizmár Gábor, a munkaügyi tárca vezetője a minisztérium humánpolitikai főosztálya által szervezett fórumon. Elengedhetetlennek mondta, hogy a legkiválóbb szakemberek közreműködjenek a 2007-2013. közötti Európa terv, illetve a 2005. évi foglalkoztatási akcióterv elkészítésében.

images

Felhívta a figyelmet, hogy a szakma számára nagy kihívást jelent az életen át tartó tanulás stratégiájának kialakítása, a szabályozás terén pedig a Munka törvénykönyvének és a Foglalkoztatási törvénynek a felülvizsgálata. A munkaerő-piaci prognózisok elkészítése, továbbá a meglévő humánerőforrás kapacitások felmérése is igényli a gyakorlatot jól ismerő szakemberek közreműködését. Ez utóbbi információk különösen érdeklik a befektetőket.

Csizmár Gábor négy területet nevezett meg, ahol konkrét javaslatok, kezdeményezések megtételére kérte a fórum részvevőit. Mindenek előtt a foglalkoztatáspolitikai és szakképzési anyagi források hatékonyabb felhasználásához lenne szüksége a tárcának szakértők tudására, ötleteire. A minisztérium szeretné elérni, hogy a foglalkoztatási szempontok jobban érvényesüljenek a szakágazati politikák kialakítása és megvalósítása során. Fontos feladata a munkaügyi szervezetnek, hogy javítsa a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci esélyeit, de takarékosabban kellene működtetni a kialakított eszközrendszert. Komoly stratégiai jellegű feladat az oktatás és a gazdaság igényeinek összehangolása, a két terület között a felnőttképzés hidat alkothat, ha képes megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek. A foglalkoztatáspolitika akkor lehet eredményes - hangsúlyozta a szakminiszter -, ha az irányítás támaszkodik egyes területek legjobb szakértőire.

A fórum részvevői felvetették, hogy kistérségi érdekegyeztetési rendszert kellene létrehozni a foglalkoztatás és a képzés koordinálására és a munkaügy központoknak hatáskört kellene adni a felnőttképzési pályázók minősítésére. Javasolták, hogy induljon kampány a kékgalléros szakmák presztizsének növelésére, a munkavállalási hajlandóság, a munkakultúra erősítése érdekében. Hozzátették: ezen a téren sokat segíthetne a közszolgálati televízió, illetve az elektronikus sajtó. A kormányzati kommunikációban is nagyobb teret kellene kapni a munkaerőpiaccal összefüggő kérdéseknek, ami elősegíthetné egy offenzív koordináció" kialakítását. Felvetették, hogy nincs párbeszéd a képzési piac szereplői között, az új flexibilis képzési formák megjelenésével az OKJ elveszítette jelentőségét. Elhangzott, hogy a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása tekintetében az ösztönzési rendszer rosszul működik, jelenleg a fogyatékos emberek kilenc százalékát foglalkoztatják, ez a társadalmi csoport potenciális munkaerő tartalék. Javasolták a célszervezetek akkreditálásának a bevezetését.

A meghívott szakértők várhatóan a jövő év elején újabb fórumon találkoznak a leginkább előtérben álló témakörök meghatározására, munkacsoportokat alakítanak a megfelelő javaslatok kialakítására.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter