Megjelent: 8 éve

High tech vállalatok lobbiznak a könnyebb bevándorlásért az USA-ban

Az amerikai IT-ipar prominens szereplő a vízumkényszer enyhítéséért, a vízumok számának növeléséért lobbiznak a kormányzatnál, mert sokszor ez akadályozza meg, hogy külföldi szakembereket vegyenek fel - írja a Heti Válasz. Azzal fenyegetőznek, hogy külföldre telepítik részlegeiket, a munkahelyek kivitele pedig az amerikai politikusok rémálma.

A jelenlegi keret, mely szerint évente 65 ezer munkavállalói engedélyt jelentő H-1B vízumot bocsátanak ki az Egyesült Államokban, rendre kevésnek bizonyul. A Facebook kénytelen volt 80 mérnökét európai irodájában, Dublinban elhelyezni, mert nem tudta őket kaliforniai központjába behozni.

Az IT-cégek azt is nehezményezik, hogy a külföldi PhD hallgatóknak gyakran haza kell menniük, miután lejár a diákvízumuk, így megszerzett tudásukat és tehetségüket nem állíthatják a Szilícim-völgyi informatikai óriások szolgálatába.

Egy új típusú vízum kibocsátását is javasolják, amely azoknak a kezdő vállalkozóknak adna munkavállalási engedélyt, akik rendelkeznek 100 ezer dollár tőkével, és amerikai munkásokat alkalmaznának.

A bevándorlás klasszikusan az amerikai politika egyik gyújtópontja. Az országot a bevándorlók újabb és újabb hullámainak vállalkozószelleme vitte előre fennállása óta, ám jelenleg lenne igény a bevándorlók hullámának megfékezésére is. A tavalyi elnökválasztáson komoly politikai erőt képviselő hispánok nyomására kedvező fogadtatásra találhat a határok megerősítését, a jelenleg az országban tartózkodó 12 millió illegális bevándorló helyzetének rendezését és bizonyos területeken a vízumpolitika liberalizálását javasló tervezet.

Az IT-szektor jelenleg is nagyon nemzetközi, a Szilícium-völgyben Santa Clara és San Mateo városban négy diplomásból három külföldi. A terület sztárjai között is találunk bőven bevándorlót: Google-alapító Sergey Brin orosz, a Yahoo-alapító Jerry Yang tajvani, a magyarok közül Andy Rova az Intel vezérigazgatójaként, Charles Simonyi a Microsoft egyik alapítójaként lett ismert, az erdélyi Bock László a Google alelnöke. Bock már egy 2007-es kongresszusi meghallgatáson is érvelt a vízumpolitika enyhítése mellett.

Heti Válasz
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter