Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 hónapja

Horvátországban minden hetedig nyugdíjas kedvezményes nyugdíjat kap

Miután a horvát szakszervezetek aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a kormány állítsa vissza a 67 évre megemelt nyugdíjkorhatárt 65 évre, a horvát nyugdíjbiztosítási hivatal (HZMO) olyan adatokkal állt elő, amelyből kiderült: az országban 175 ezer nyugdíjas, azaz minden hetedik nyugalmazott kedvezményes nyugdíjat kap - írja az MTI.

A "67 túl sok" elnevezésű szakszervezeti kezdeményezésben résztvevő érdekképviseletek április végén kezdték gyűjteni az aláírásokat a népszavazás kiírásához.

Ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni a témában, 373 ezer 568 szavazatot kell összegyűjteniük, jelenleg még 125 ezer 733 szavazat hiányzik. A szakszervezetek aggodalmuknak adtak hangot, hogy a határidőig hátra lévő öt napban nem lesz meg a szükséges támogatás.

Úgy vélték: a várakozáson aluli részvétel a rossz időjárási viszonyok, valamint a kormány ellenkampányának következménye. Az illetékes minisztérium fizetett reklámokkal próbálja meg aláásni a szakszervezetek törekvéseit, amelyben többek között azt az üzenetet sulykolják, hogy az emberek kevesebb nyugdíjat kapnak majd, ha nem emelik meg a nyugdíjkorhatárt, mert a rendszer ilyen formában fenntarthatatlan.

Eközben a HZMO olyan adatokkal állt elő, amelyből kiderül, hogy Horvátországban minden hetedik nyugdíjas olyan kiemelt nyugdíjat kap, ami jóval meghaladja az európai átlagot. A politikusokon kívül kiemelt nyugdíjban részesülnek még az akadémikusok, a horvát függetlenségi háború és a boszniai horvát védelmi tanács (HVO) veteránjai, rendőrségi és igazságügyi tisztviselők, bírók, továbbá az aknamentesítésben dolgozók, de a második világháború horvát honvédjei és a kommunista rezsim volt politikai foglyai is, és még sokan mások. A statisztika azt is megmutatja, hogy a horvát veteránok átlagosan 18 év és nyolc hónap munkaviszony után vonultak nyugdíjba, míg a volt kormánytagoknál, a parlamenti képviselőknél és alkotmánybíráknál ez az arány 33 év és két hónap. Egyedül az akadémikusok dolgoztak 41 vagy annál több évig.

Damir Novotny közgazdász szerint ezek a nyugdíjak nagy terhet jelentenek a horvát nyugdíjrendszerre, a horvát politikára és az ország jövőjére nézve egyaránt. Figyelmeztetett, hogy a kiemelt nyugdíjak valójában nem is igazi nyugdíjak, egyszerűen a kormányok az államkincstárról áthárították a terheket a háztartásokra és egyénekre. Mint mondta: a kedvezményes, kiemelt nyugdíjakat ki kell venni a nyugdíjbiztosítási rendszerből - szavai szerint a szolidaritási alapból - és rá kellene terhelni a költségvetésre. Ezzel a rendszer fenntarthatóvá válik, és a státusz megszerzése függ majd a politikai döntésektől is - hangsúlyozta. Hozzátette: egy külön rendelet alapján azt is szabályozni kell, hogy a kedvezményes nyugdíjakra is vonatkozzon a nyugdíjkorhatár.

Horvátországban a mostani nyugdíjasok mindössze 19 százaléka dolgozott 40 vagy annál több évig. Az állampolgárokat átlagban 30 év munkaviszony után nyugdíjazták, ami alacsonyabb az európai átlagnál (35 év).

A horvát parlament tavaly év végén fogadta el a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely 2033-ra vezetné be a 67 éves nyugdíjkorhatárt a férfiak és nők számára egyaránt. A jelenlegi nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65, a nőknél 63 év Horvátországban.

MTI

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vártnál kevésbé nőtt a munkavégzés költsége az euróövezetben

A vártnál kisebb mértéken nőtt a munkavégzés költsége az idei első negyedévben az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az... Teljes cikk

Az EU új irányelvet fogadott el munkafeltételek átláthatóságának és kiszámíthatóságának javítása érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a munkafeltételeket átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tevő irányelvet fogadott el, amely új minimumjogokat állapít meg,... Teljes cikk

Az EU új szabályokat fogadott el a vállalkozások fizetésképtelenségének elkerülése érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a vállalkozások fizetésképtelenségének megelőzése érdekében új szabályokat fogadott el, amelyek második esélyt... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár