Megjelent: 6 éve

Hülyeség-e a közmunkásokról szóló hír?

Sajtónyilatkozatok és ellenzéki információk szerint is gond lehet a közmunkaprogramok finanszírozásával - magyarul igencsak fogyóban van a pénz. Bár a Belügyminisztérium is cáfolt, a Menedzsmentfórum megmutatja, miért nem igaz ez.

Az elmúlt napok egyik kiemelt témája volt az a sajtóértesülés, mely szerint májustól az önkormányzatoknak vissza kell fogniuk a közfoglalkoztatási programokat, mégpedig forrás, pénz hiányában. Igaz ugyan, hogy a Belügyminisztérium a sajtóértesülésre reagálva is cáfolta az esetet, sőt a minap szintén cáfolattal élt a témával kapcsolatos állításokra,a lap egy újabb olyan szemszögből vizsgálja meg a kérdést, mely alátámaszthatja a BM véleményét.

Az már a költségvetésből is ismerhető tényadat, miszerint idén 183,8 milliárd forintot szántak a közfoglalkoztatásra ellentétben a tavalyi 179,9 milliárddal. (Mindkét összeg tartalmazza már a téli közfoglalkoztatás adott évre eső forrásigényét is.)

A Nemzetgazdasági Minisztérium havi költségvetési tájékoztatói segítségével pedig nagyon könnyen kideríthető, miért is kezelhető komoly fenntartásokkal az "elfogyott a pénz" kijelentés. A részletes adatokból kiderül ugyanis, hogy az első negyedév végéig összesen 52,8 milliárd forintot emésztett fel a közfoglalkoztatási program, ami a teljes keret 28,7 százalékát jelenti. Vagyis még az időarányos szintet is mindössze egy szerény 3,7 százalékponttal haladja meg a valóság. Mellesleg ez az összeg (vagy a teljesítés mértéke) nem tekinthető annyira kirívónak a korábbi két év azonos időszaki állapotához képest - akkor főleg nem, ha nem felejtük el: idén több forrás jut a közmunkára. 2012 első három hónapjában az akkori keret 22, 2013-ban pedig annak 24,9 százalékát költötték el a programra. A 2012-2013-as évekről azt érdemes megjegyezni, hogy ezekben az években egyszer sem költöttek el többet a közfoglalkoztatásra, mint az a költségvetési előirányzat volt.

A lap megpróbálta megbecsülni az idei költségvetés éves kiadását. Tették ezt a következőképpen: a 2014. évi tényadatokhoz hozzáadták az elmúlt két év havi (április-decemberi) kiadásainak átlagát. Így az eddig elköltött 52,8 milliárd forinthoz a havi átlagok alapján még 117,8 milliárd forint jönne, amivel 170,6 milliárd forintos egész éves kiadást kaptak. Tehát számításaik alapján még közel 13 milliárd forint mozgástér maradhat is. És mivel az idei évben a tavalyinál is kicsivel több embert szeretne a kormány bevonni a közfoglalkoztatási programokba, szükség is van a nagyobb keretre, az esetleges mozgástér természetes.

Az igaz ugyan, hogy az áprilisi - választási - hónapról a legelső adatokra is közel két hetet még várni kell, ahhoz, hogy ténylegesen forrásbeli problémák merüljenek fel, irreálisan és a korábbiakhoz képest is kiugróan nagy számban kellett volna munkanélkülieket (például minimum még 100 ezer új közmunkást) bevonni a programba egyetlen hónap alatt. Erre pedig azért igen kicsi esély mutatkozik.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter