Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Indul a verseny a tavaszi állásbörzéken

Bár az álláspiac fokozatos telítődésével, a cégek pályekezdők iránti csökkenő érdeklődésével párhuzamosan az egyetemi állásbörzék veszítettek jelentőségükből, még ma is igyekeznek tájékozódni ezeken a rendezvényeken az érintettek.

Egy hónapos az év eleji börzék szezonja

A hagyományos tavaszi 'állásbörze-szezon' március 8-án a Szegedi Tudományegyetemen indul, és április közepén kerül sor a legnagyobb ilyen típusú rendezvényre, a Műegyetemi Állásbörzére. Április 6-án és 7-én kerül sor a Corvinus Egyetem - korábban Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem - rendezte Karrierexpóra. Jelentősebb esemény még az április 9-i állásbörze a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán.

Az elhelyezkedés a frissdiplomások számára egyre nehezebb feladat, így a szakemberek megfigyelése szerint nemcsak a végzősök érdeklődnek a céges standoknál, hanem a már pár éve 'kifutott' hallgatók is visszatérnek, hátha találkoznak egy számukra megfelelő ajánlattal.


Konkrét ajánlatot nem kapnak a diákok

A látogatók azonban sokszor üres kézzel távoznak, mivel - és ez a leggyakoribb panasz az egyetemi börzékkel kapcsolatban - a munkáltatók és a fejvadászok jellemzően nem konkrét állásokkal, hanem általános bemutatkozással jelennek meg a rendezvényeken. Munkát szerezni tehát a legritkább esetben lehet, az érdeklődő egyetemisták akkor lehetnek elégedettek, ha önéletrajzukat sikerül minél több cég képviselőjénél otthagyni. A börze a megjelenő vállalatok és személyzeti tanácsadók számára a kiválasztás első lépcsője, az itt beáramló többezer cv-t ugyanúgy szűrik, mint egy álláshirdetés esetében. Ma már azonban, a diplomások túltermelési válságának időszakában a kezdő, sőt a gyakornoki pozíciókra is találnak a vállalatok több végzettséggel, nyelvvizsgával és gyakorlattal rendelkező jelölteket, így a diploma előtt állók esélyei romlottak.

A Műegyetemi Állásbörze előtt egy héten keresztül előadásokkal, szimulált interjúkkal készítik fel a szervezők az érdeklődő diákokat, hogy némileg növeljék az esélyüket. Az álláslehetőségekért folyó versenyben ugyanis csak a legfelkészültebbek érhetnek el sikert.
Follow hrportal_hu on Twitter