Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Ismét magyar munkavállalókat csaptak be Nagy-Britanniában

Ismét munkalehetőség ígéretével Nagy-Britanniába csábított magyarokat csaptak be álközvetítők, akik a jelentkezőket utolsó penny-jüktől is megfosztják.

A londoni magyar konzulátus az MTI-vel hétfőn közölte: a képviseletnél csak péntek óta tizenkét kifosztott magyar jelentkezett segítségért. Az áldozatok jórészt Kelet-Magyarországról érkeztek, és helyi hirdetési újságokban olvastak a munkaajánlatról.

A hirdetésekben, amelyekre egy magyar mobiltelefonszám felhívásával lehet válaszolni, zömmel pékségi munkáról esik szó. Az ígéretek között szerepel a kiutazási költségek visszatérítése, és kéthavonta hazautazási lehetőség. A repülővel Londonba érkezőket a belvárosi Victoria pályaudvar környékén, egy olcsó szállodában helyezik el, azzal a tájékoztatással, hogy a szállás két hétre ki van fizetve. Nem sokkal a megérkezés után azonban egy fiatal magyar nő jelentkezik a reménybeli munkavállalóknál, és különböző címeken 110-250 font (32 ezer-73 ezer forint) közötti összegeket szed be tőlük - gyakorlatilag minden készpénzüket elveszi -, a magyarokat pedig egyetlen éjszaka után az utcára teszik.

A konzulátusnál segítségért jelentkező becsapottak közül többen azt mondták, hogy otthon értékeiket tették pénzzé az utazási költségek kifizetése végett. A képviselet tájékoztatása szerint a nyári utazási főszezon közepén a károsultak hazautaztatása sem egyszerű feladat; előfordul, hogy még a távolsági buszjáratokon sincs hely.


Volt már hasonlóra példaKorántsem ez az első eset arra, hogy munkaígérettel rászedett magyarok kerülnek nehéz helyzetbe Nagy-Britanniában. A londoni magyar konzulátus már tavaly novemberben is arról számolt be, hogy sok becsapott magyar állampolgár fordult a diplomáciai képviselethez. Az áldozatokkal közvetítői díj, illetve az első egy hónapi szállás fejében sok esetben több száz fontot kifizettettek, azonnali munkaszerződést, jól fizető munkát ígérve. A pénzek kifizetése után a "munkaközvetítők" eltűntek, a károsultak pedig általában munka, szállás és pénz nélkül az utcára kerültek.

A jelenségről néhány hónapja a BBC televízió is riportfilmet sugárzott. Ebben az hangzott el, hogy emberkereskedelemmé fajult a kelet-európai EU-munkavállalók nagy-britanniai kiközvetítésének jelentős része, amelyre nem létező állásokért vagy embertelen szálláskörülményekért több száz fontot kizsaroló szervezők telepedtek rá, adósságcsapdába ejtve az áldozatokat.

A Daily Mirror című napilap június végén közölt feltáró riportja olyan litván építőmunkásokat mutatott be, akik egy állami kórházi beruházáson dolgoznak, és egy heti munkáért 8,80 fontot (2550 forintot) kaptak kézhez, miután fizetésükből még az általuk használt szerszámok "bérleti díját" is levonták.


Hazatérőben a bevándorlókNagy-Britannia az EU-bővítés 2004-es első hulláma után azonnal megnyitotta az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország - köztük Magyarország - munkavállalói előtt a brit munkapiacot. A brit kormány annak idején évente 5-13 ezer tartós kelet-európai letelepülővel számolt, de a hivatalos adatok szerint is eddig jóval több mint 800 ezren érkeztek. Most már azonban megfordulni látszik az áradat: az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű vezető londoni kutatóintézet által nemrégiben kiadott felmérés szerint a kelet-európaiak fele már hazament, és az újonnan érkezők száma is meredeken csökken.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Újabb videójátékgyártó jelentett be leépítést

Nem az Electronic Arts az első techcég, ami az elbocsátások mellett döntött, egy elemzés szerint tavaly több mint 160 ezer állás szűnt meg az ágazatban. Teljes cikk

Németországban nőtt a munkanélküliség februárban

A munkanélküliségi ráta 5,8 százalékról 5,9 százalékra emelkedett. Teljes cikk

Gazdasági elemzés: a migráció hosszabb távon nem tudja megoldani Hollandia munkaerőhiányát

Az országban évek óta több az üres álláshely, mint az álláskereső. Teljes cikk