Megjelent: 13 éve

Január elsején változik a munkáltatók és kifizetők bejelentési kötelezettsége

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 2007. január 1-től hatályos 16. § (4) bekezdése alapján megváltozik a munkáltatók, kifizetők bejelentési, változásbejelentési kötelezettsége az általuk foglalkoztatott munkavállalók biztosítási jogviszonyával kapcsolatos adatok tekintetében.

A 2006. december 31-ig hatályban lévő jogszabályok alapján a munkáltatók, kifizetők az illetékes egészségbiztosítási pénztár felé teljesítik a biztosítottakkal kapcsolatos adatszolgáltatásukat, 2007. január 1-jét követően azonban közvetlenül az állami adóhatóságnak kell az Art. 16. § (4) bekezdésében meghatározott adatokat bejelenteni. Az adatbejelentésre, változásbejelentésre az állami adóhatóság a 07T1041. jelű nyomtatványt rendszeresítette, mely kizárólag az interneten lesz elérhető. A nyomtatvány kitöltéséhez az állami adóhatóság kitöltési útmutatót is készít, melyet az adatlap kitöltése előtt szíveskedjenek figyelmesen elolvasni. A nyomtatványt a munkáltatók, kifizetők papír alapon, vagy elektronikus úton is benyújthatják az illetékes elsőfokú állami adóhatósághoz.

A munkáltatók, kifizetők bejelentési kötelezettsége kizárólag a 2007. január 1-jén, vagy ezt követően foglalkoztatottá váló munkavállalók tekintetében áll fenn. A kifizetők, munkáltatók változásbejelentési kötelezettsége azonban a 2007. január 1. előtt az illetékes egészségbiztosítási pénztár felé bejelentett biztosítotti jogviszonyokban 2007. január 1-jén vagy ezt követően bekövetkezett változásokra is kiterjed.
A munkáltató, kifizető adataiban bekövetkezett változást ezen a nyomtatványon nem jelentheti be.


Forrás: Jogi Fórum / APEH
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter