Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Januárban fizették ki a decemberi bónuszokat a cégek

A külön juttatásoktól megtisztított decemberi béremelkedés a versenyszférában változatlanul 3 százalék volt, a bónuszokat viszont januárban fizették ki - mondták a KSH pénteken nyilvánosságra hozott kereseti adatait kommentálva az MTI által megkérdezett elemzők.

images

A munkaadók a bér jellegű kifizetések egy részét áttolták decemberről januárra, a kedvezőbb idei adó-szabályok miatt - mondta az MTI-nek Árokszállási Zoltán az Erste Bank elemzője. Emiatt viszont a januári bérek kissé magasabbak lesznek - tette hozzá.

Különösen a bónusz jellegű kifizetésekre igaz a januárra halasztás, hiszen a KSH adatai szerint, a prémium, jutalom és egyhavi külön juttatások nélkül számolt bruttó átlagkereset növekedés a versenyszférában decemberben 3 százalék volt, és ez megegyezett a novemberivel. A költségvetési szektorban ugyan ez az adat 0,4 százalékos növekedést mutat decemberben, ami csak 0,1 százalékponttal kisebb a novemberinél, tehát szintén változatlannak mondható.

Az alapvető folyamatok tehát változatlanok. Miután az említett adatokat az MNB is figyeli, azok nem adnak okot a hétfői kamatdöntő ülésen az alapkamat emelésére - mondta az elemző.

Ugyan csak a bónuszok januárra történt áttolását látja az adatok mögött Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is, megtoldva azzal, hogy ez már látszott a novemberi adatokból is.

A januári kifizetéssel ugyanis több 10 ezer, vagy éppen több 100 ezer forintot lehetett megtakarítani a kisebb adó miatt. A külön juttatások nélküli 3 százalékos béremelés a versenyszférában nem fog változni januárban sem - tette hozzá az elemző.

Az idei kilátásokról Suppan Gergely megállapította, hogy az alacsonyabb jövedelműeknél a bruttó béremelkedés eléri majd az OÉT-ben kialkudott 4-6 százalékot, míg a magasabb jövedelműeknél nem lesz több 2 százaléknál. Az szja-változás miatt viszont a nettó bérek ennél jobban emelkednek. Az elemző megítélése szerint jelenleg nincs "bér oldali inflációs nyomás" a gazdaságban.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek