Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Jelentős mértékben nőnek a minimálbérek idén Kínában

Kétszámjegyű minimálbér-emelkedésre lehet számítani idén Kína számos tartományában - a központi vezetés ezzel is enyhítené az óriási jövedelmi különbségeket az országban.

images

Az év elejével már négy régió emelte meg minimálbéreit, a főváros, Peking 11 százalékkal, az észak-kínai Senszi és a dél-közép-kínai Hunan tartomány 10, a kelet-kínai Csöcsiang tartomány 12 százalékkal. Az emberi erőforrás és társadalmi biztonság minisztériumának adatai szerint jelenleg a dél-kínai Sencsen kínálja a legmagasabb minimális bért, 1 500 jüant (52 500 forint), ám a januári emelés után a bérek Csöcsiang tartományban is elérik az 1 470 jüant (51 500 forint). Órabérben számolva Pekingben lehet a legtöbbet keresni, 15,2 jüant (530 forint), de a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület és Sencsen is szorosan a főváros nyomában jár 13,4 és 13,3 jüanes óránkénti fizetéssel.

Az ország további régiójában is a minimálbérek emelése várható idén, ezt az észak-kínai Tiencsin, Anhuj, Liaoning, Kanszu és Csiangszi tartományok is bejelentették már, utóbbi kettőben az átlagbérek jelenleg az ország legalacsonyabbjai közé tartoznak, a havi ezer jüant (35 ezer forint) sem érik el. Kínai átlagban is kiemelkedő, 19 százalékos emelés várható az ország termelőipari központjaként is emlegetett dél-kínai Kuangtung tartományban, ahol ezzel a legalacsonyabb fizetések 1 550 jüanre (54 300 forint), az óránkénti bérek pedig 15 jüanre (525 forint) nőnek.

A jelenlegi szabályozások szerint a kínai régióknak kétévente legalább egyszer emelniük kell a minimálbéreket, sok térség ezt az elmúlt időszakban minden évben megtette. Ugyancsak központi irányelv, hogy az érintett fizetések 2015-ig évente átlagosan 13 százalékkal, s legalább az átlagbérek 40 százalékára nőjenek. Az intézkedésekkel a kormány a mind szélesebbre táruló jövedelmi szakadékot próbálja összébb húzni. Egyelőre az erőfeszítések látható eredményei váratnak magukra, a hivatalos kínai adatok szerint az országban a jövedelmi egyenlőtlenségeket tükröző mutató, a Gini-index értéke 2012-ben 0,474 volt, a 0 és 1 között mozgó skálán a 0,4-es határon felüli értékek már komoly egyenlőtlenségeket tükröznek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter