Megjelent: 12 éve

Jelentős teljesítmény-kiesést okoznak a céges bulik

Több száz millió fontot emelnek ki a brit gazdaság zsebéből a céges karácsonyi partik, állítja a Travelodge szállodalánc felmérése, amely 4500 dolgozót kérdezett meg másnapi, jobban mondva másnapos munkavégzési szokásairól - írja a Népszabadság.

A vállalati bulit követő napon az alkalmazottak átlagosan csaknem két és fél órán keresztül próbálják feldolgozni fejfájásukat, jelentősen lassítva vagy el sem végezve a munkát. Igaz, ők még a szerencsésebbek közé tartoznak, hiszen a nap hátralévő részében akár még hatékonyan is dolgozhatnak. Sokan azonban - a jelentés szerint minden harmadik munkatárs - annyira kiütik magukat, hogy a biztonság kedvéért inkább beteget jelentenek. A bátrabbak inkább a munkahelyi alvással próbálkoznak (íróasztalon, mellékhelyiségben, egy-egy értekezlet alatt), bár ez csak az éjszakázók kisebb hányadára, egészen pontosan minden hetedik mulatozóra jellemző.

A Travelodge számítása szerint a kiesés 790 millió fontra (276 milliárd forintra) tehető, ami úgy jött ki, hogy a másnapossággal küzdők 2 óra 18 percnyi időkiesését megszorozták az összes brit munkaerő számával (29 millióval), majd azt a szigetország átlagos órabérével (12,5 fonttal).

Az átmulatott éjszakák ráadásul a dolgozók iránti szolidaritást is csökkentik: a munkatársak kétharmada számolt be arról, hogy ugyan maga is kába volt a másnaposságtól, de haragudott a munkát megúszó társaira. Aggodalomra ad továbbá okot az is, hogy a partik után a dolgozók felelőtlenebbek a szokottnál, körülbelül minden ötödik munkavállaló elismerte ugyanis, hogy a megengedettnél magasabb alkoholos befolyásoltsággal ült a volán mögé.

A felmérés természetesen arra is kitér, a dolgozók milyen módszerekkel semlegesítik a másnaposság tüneteit. A legtöbben fájdalomcsillapítóval próbálkoznak, de az alvás, a feketekávé, a szalonnás szendvics, illetve a komplett angol reggeli (tojás, sült szalonna, paradicsom, gomba, burgonya, paradicsomos babfőzelék, kolbász, pirítós) is felettébb népszerű. A Travelodge szállodacsoport "alvásért felelős" igazgatója, Leigh McCarron szerint azonban a legfontosabb, hogy lefekvés előtt rengeteg vizet igyunk, hogy megelőzzük a kiszáradást, így rövid alvás után kellemesen eltöltheti gyomrunkat a kiadós reggeli.

Népszabadság
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter