Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Jelentős teljesítmény-kiesést okoznak a céges bulik

Több száz millió fontot emelnek ki a brit gazdaság zsebéből a céges karácsonyi partik, állítja a Travelodge szállodalánc felmérése, amely 4500 dolgozót kérdezett meg másnapi, jobban mondva másnapos munkavégzési szokásairól - írja a Népszabadság.

A vállalati bulit követő napon az alkalmazottak átlagosan csaknem két és fél órán keresztül próbálják feldolgozni fejfájásukat, jelentősen lassítva vagy el sem végezve a munkát. Igaz, ők még a szerencsésebbek közé tartoznak, hiszen a nap hátralévő részében akár még hatékonyan is dolgozhatnak. Sokan azonban - a jelentés szerint minden harmadik munkatárs - annyira kiütik magukat, hogy a biztonság kedvéért inkább beteget jelentenek. A bátrabbak inkább a munkahelyi alvással próbálkoznak (íróasztalon, mellékhelyiségben, egy-egy értekezlet alatt), bár ez csak az éjszakázók kisebb hányadára, egészen pontosan minden hetedik mulatozóra jellemző.

A Travelodge számítása szerint a kiesés 790 millió fontra (276 milliárd forintra) tehető, ami úgy jött ki, hogy a másnapossággal küzdők 2 óra 18 percnyi időkiesését megszorozták az összes brit munkaerő számával (29 millióval), majd azt a szigetország átlagos órabérével (12,5 fonttal).

Az átmulatott éjszakák ráadásul a dolgozók iránti szolidaritást is csökkentik: a munkatársak kétharmada számolt be arról, hogy ugyan maga is kába volt a másnaposságtól, de haragudott a munkát megúszó társaira. Aggodalomra ad továbbá okot az is, hogy a partik után a dolgozók felelőtlenebbek a szokottnál, körülbelül minden ötödik munkavállaló elismerte ugyanis, hogy a megengedettnél magasabb alkoholos befolyásoltsággal ült a volán mögé.

A felmérés természetesen arra is kitér, a dolgozók milyen módszerekkel semlegesítik a másnaposság tüneteit. A legtöbben fájdalomcsillapítóval próbálkoznak, de az alvás, a feketekávé, a szalonnás szendvics, illetve a komplett angol reggeli (tojás, sült szalonna, paradicsom, gomba, burgonya, paradicsomos babfőzelék, kolbász, pirítós) is felettébb népszerű. A Travelodge szállodacsoport "alvásért felelős" igazgatója, Leigh McCarron szerint azonban a legfontosabb, hogy lefekvés előtt rengeteg vizet igyunk, hogy megelőzzük a kiszáradást, így rövid alvás után kellemesen eltöltheti gyomrunkat a kiadós reggeli.

Népszabadság
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hatmillió dollárra pereli egykori alkalmazottját Robert De Niro cége

Robert De Niro titkárnője a kereset szerint alig dolgozott, miközben évi 300 ezer dollárt tett zsebre. Teljes cikk

12 hét szabadság minden évben, hogy legyen idő élni

Ausztráliai alkalmazottainak évi 12 hetes szabadságot ad az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég. Ebben a három hónapos időtartamban, az úgy... Teljes cikk

Egyre többen viszik be munkahelyükre kutyájukat az Amazon dolgozói közül

Tavaly 6000 kutya fordult meg az Amazon Seattle-i központjában, idén már 7000 eb látogatott el gazdájával annak munkahelyére - írja a fortune.com. Teljes cikk