Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 éve

Kamerákkal védené dolgozóit a BKV

Törvénymódosítást kezdeményez a főváros, hogy a BKV bekamerázhassa járműveit, az utóbbi időben ugyanis egyre gyakrabban támadják meg a vállalat munkatársait - cikkezik a Népszabadság.

Törvénymódosítást kezdeményezhet a főváros, hogy a BKV az adatvédelmi aggályok ellenére bekamerázhassa járműveit. Idén májustól kísérleti jelleggel már felszereltek 3-3 kamerát egy hannoveri villamoson és egy Volvo-buszon, az utóbbi időben ugyanis elszaporodtak a közlekedési vállalat dolgozói elleni támadások.

A kamerákról már két éve állásfoglalást kér a BKV az adatvédelmi biztostól, Péterfalvi Attila akkori válaszában azt mondta, ha olyan felbontású képek készülnének, amelyeken az egyes embereket nem lehet felismerni, akkor elvileg rendben volna a megfigyelés.

Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa ugyanakkor 2008 őszén a BKV-t arra kérte, intézkedjen, hogy a jegyellenőrök durva fellépése miatt a metróban és a HÉV-állomásokon olyan helyen ellenőrizzék az utasok jegyeit és bérleteit, amit látnak biztonsági kamerák. Így a felvételek perdöntőek lehetnek egy esetleges jogvitában. A közlekedési vállalat ezen ombudsmani állásfoglalásra hivatkozva úgy látja, még sincs akadálya a kamerák elhelyezésének.

Jóri András, jelenlegi adatvédelmi ombudsman augusztusi állásfoglalásában úgy vélte, csak a sofőrök közvetlen környezetét lehetne bekamerázni, és azt sem lehetne folyamatosan figyelni, de ha megvolna a törvényi szintű jogalap, akkor jogszerűen is bevethetné a szerkezeteket a BKV. Ez alapján kezdeményezi Horváth Csaba, leköszönő főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén, hogy a városháza kezdeményezze a szükséges törvénymódosítást - olvasható a Népszabadság cikkében.


Follow hrportal_hu on Twitter