Megjelent: 11 éve

Karácsonyi céges partik: mi lesz?

Változatos a cégek év végi partistratégiája. Míg egyeseknél a válság és a H1N1-járvány miatt elmarad az év végi ünneplés, mások sort kerítenek rá finom falatokkal, néhol humoristával, énekessel. Egyre többen igyekeznek azonban az eddiginél szűkebbre szabott anyagi keretek között megköszönni a dolgozók éves munkáját.

A gazdasági válság ellenére a Gfk Hungária piackutató cégnél idén sem marad el az év végi ünneplés. "A karácsonyt megelőző héten minden évben egy vacsora keretében kötetlen formában néhány órát együtt töltünk. A vállalat idén ünnepli 20. születésnapját, így az elmúlt két évtized eseményeire épülő játékos kvízzel és zenés programmal is kedveskedünk majd a kollégáknak"- mondta el Molnár Eszter HR-vezető.

Hasonló a helyzet a vegyipari alapanyagokat előállító Celanese Hungary Kft-nél is. Bár sok más céghez hasonlóan náluk is érződik a gazdasági krízis hatása, a szorosabb költségvetés ellenére igyekeznek szórakozási lehetőséget biztosítani a munkatársaik számára év végén. "Évente legalább két hivatalos céges bulit szervezünk - egyet nyáron, egyet pedig karácsonykor. Utóbbi idén szmokingos-estélyis lesz, egy elegáns helyen. Erre eddig még nem volt példa nálunk"- avatott be Czugler Petra, a szolgáltató központ kommunikációs vezetője. Amerikai vállalat lévén egyébként a Mindenszentek és Farsang környéki "beöltözős" rendezvények is rendkívül népszerűek a dolgozók körében, olyannyira, hogy gyakran az újonnan belépőket is hasonlóval köszöntik.

Összességében elmondható: a jó évet záró, jellemzően külföldi cégek - telefonszolgáltatók, bankok, biztosítók - az idén is megadják a módját az ünneplésnek. Még mindig divat például stand-up komikust, valamelyik Megasztár-széria szereplőit vagy más ismert előadót meghívni.


Érzik a rendezvényszervezők a válságotVannak azonban cégek, amelyek a válság miatti megszorítások miatt még csak nem is gondolnak év végi céges partyra. A kialakult helyzet a rendezvényszervező cégek megbízásainak számán is alaposan meglátszik. "A válság miatt legalább 20-40 százalékkal esett az idei évben a megrendelések száma a szakmában. Sok cég egyáltalán nem ünnepel, vagy ha igen, azt jóval megfontoltabban teszi. Pluszban újabb 8 százalékos visszaesést eredményezett az országos tiszti-főorvos nyilatkozata is, amelyben a céges Mikulás-ünnepségek megtartása ellen emelt szót az új típusú influenza terjedésének veszélye miatt"- ad gyorsjelentést a helyzetről Kőrössy Zoltán, a Magyar Party Service Szövetség elnöke.


Alacsonyabb a komfortszintA másik trend, hogy a válság kapcsán szűkebbre szabott keretek miatt 100 cégből 99 megpróbál a szokásosnál visszafogottabbnak mutatkozni - rendezvényhelyszín, külsőségek és ételkínálat tekintetében egyaránt. Ötcsillagos szálloda helyett például csak négycsillagosat választanak rendezvényhelyszín gyanánt. A dekoráció, a teríték és a körítés is egyszerűbb, mint más alkalmakkor, miközben a rákot, a lazacot, a libamájat és a kaviárt is inkább kevésbé exkluzív, mégis ízletes ételekkel - például csirke - vagy pulykahús alapú finomságokkal, pástétomokkal - váltják fel. A fővároson kívül sincsen ez másként. "Rengeteg cég az utolsó pillanatig kivár megbízásaival. Ráadásul átlagosan 3000 Ft/főben szeretnék maximálni a dolgozók megvendégelésére fordítandó összeget" - mondja Csákány István, a győri székhelyű CulinArt Party Service és Catering Kft. ügyvezetője.

A gazdaságosság és a költséghatékonyság jegyében hódítanak a "retropartik" is. Az egyéb ételek mellett jellemzően zsíros kenyérből, alumíniumtálcán szervírozott káposztáskockából, krumplis tésztából, fasírozottakból, vagdaltakból álló kínálatból lehet válogatni Traubisoda mellett.


Összetartó hatása van az év végi partinakA visszafogottabb ünneplésnek Kőrössy Zoltán szerint üzenet értéke van. "Nagyon rosszul venné ki magát, ha luxuskivitelben ünnepelné meg az év sikereit például egy olyan vállalat, ahol a dolgozók csaknem 30 százaléka nemrégiben került az utcára"- magyarázza.

Az is igaz, hogy egy évi végi céges összejövetelnek összetartó hatása van, így valamilyen formában célszerű sort keríteni rá.

Takács Gabriella
monster.hu
  • 2021.01.17Adatvédelmi alapismeretek Ha szeretné rövid idő alatt elsajátítani az adatvédelmi alapismereteket vagy nem találkozott még a GDPR-ral, de szeretne ezen változtatni, akkor e-learning tananyagunkat Önnek ajánljuk. Videónk segítségével megismerkedhet az alapfogalmakon kívül az adatkezelési jogalapok rendszerével, valamint az adatkezelés alapelveivel is. Fél napos konzultációs lehetőségünk segítségével a videóval kapcsolatos kérdéseit vagy egyéb problémáit megbeszélheti a téma szakértőjével, dr. Sepsi Tiborral. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Akár Barbadosról is dolgozhat távmunkában

Turistáknak ajánl 12 hónapra munkavállalói vízumot Barbados. Így akár a trópusi szigetről is lehet távmunkában dolgozni, és ott átvészelni a... Teljes cikk

Bicikliflottával könnyítik a dolgozók visszatérését

Ajándék kerékpárokkal ösztönzi a budapesti iroda dolgozóit a biztonságos és környezettudatos közlekedésre Balogh Levente, a Szentkirályi... Teljes cikk

Több mint 13 millió forintos kártérítést kapott egy férfi, mert unalmas volt a munkája

A francia férfi depressziós lett, miután lefokozták menedzseri pozíciójából. Teljes cikk