Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Kedvező folyamatok látszanak a feldolgozóiparban

A Kopint-Tárki téli negyedéves konjunktúratesztjének eredményei szerint igen kedvező folyamatok zajlottak le 2013 utolsó negyedévében a magyar feldolgozóiparban: csaknem az összes, a jelenlegi helyzetet és a kilátásokat mérő konjunktúra-indikátor jelentősen emelkedett az őszi állapotokhoz képest.

A Kopint-Tárki keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: a konjunktúrabarométer az októberi 50 pontról januárban 58-ra, a bizalmi index 49 pontról 56 pontra emelkedett. Az 50 pont körüli teljesítmény jelenti a stagnálást az ágazatban, az ennél kisebb érték zsugorodásra utal.

A határozott optimizmus mellett ugyanakkor néhány mutatón a vállalatvezetők óvatossága bújik meg: habár a termelési és értékesítési mutatók emelkedő tendenciát jeleznek, és a kapacitáskihasználtság is 70 százalék körül mozog, se a rendelésállomány, se a foglalkoztatási kilátások nem javultak érdemben - hívta fel a figyelmet a Kopint-Tárki.

Rendkívül kedvező, hogy a belföldi piac élénkülni látszik, ez azonban aszimmetrikus; míg az élelmiszeripar és járműipar továbbra is "húzza" az egész feldolgozóipart, a textilipar és az elektronikai ipar jelenleg is gyengélkedik és a gyógyszeripar is nehéz periódust él át.
Hasonló jelenségek figyelhetőek meg az exportpiaci kilátások esetében is. A legtöbb ágazatban kifejezetten jók a külpiaci értékesítési prognózisok, ugyanakkor az elektronikai, valamint a papíriparban már több vállalat akad, ahol inkább az exportkereslet lanyhulásáról számoltak be - olvasható a közleményben.

Annak ellenére, hogy a felmérés a forint/euró árfolyam jelentős mértékű gyengülése idején készült, kevesebben panaszkodtak a gazdasági környezet bizonytalanságára és kereslethiányra.

Megegyezik a vállalatvezetők véleménye abban is, hogy a magyar gazdaság rövid távú kilátásai alapvetően pozitívak, ugyanakkor jelenlegi helyzete még korántsem kielégítő (50 pont alatti szint még kedvezőtlen megítélést jelez), habár sokkal jobb, mint néhány negyedévvel korábban. Többen gondolják úgy, hogy a hazai és az uniós támogatási rendszerek hatékonysága alacsony, ez pedig érzékelhető keresletcsökkenést eredményez mind a hazai, mind a külföldi piacokon - írták.

Összességében 2014 határozottan kedvező évnek ígérkezik a magyar feldolgozóipar számára, az ágazat ipari termelésének volumenét éves átlagban 6-8 százalék körüli értékre becsülik a Kopint-Tárki kutatói.

A kutatóintézet a feldolgozóipar több ágazatának várható ipari termelésére is becslést adott. E szerint 2014 első negyedévében egy százalék feletti bővülés várható a fafeldolgozás, papírtermékek gyártása, nyomdai tevékenység alágban, a vegyi anyagok és termékek gyártásában, a fémalapanyag és fémfeldfolgozási termékek gyártásában, a járműgyártásban, a villamosberendezés-gyártás valamint a gép, gépi berendezés gyártásában. A textil-, a gyógyszergyártás területén +0,9 és -0,9 százalék közötti változást, a számítógép, elektronikai termékek gyártásában pedig 1 százalék alatti visszaesést valószínűsít a Kopint-Tárki.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezután önként vállalt túlmunka lesz a tanárok számára, ha kollégájukat helyettesítik

A Népszava birtokába került, egyelőre még nem nyilvános rendelettervezet szerint a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebb tartozna... Teljes cikk

A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében

Nógrád megyében 2018-ban 2100 munkáltató társaság együttesen 16 216 embert alkalmazott. A munkavállalók 43,7 százaléka a feldolgozóiparban... Teljes cikk

Kubina Ádám lett az MKKSZ főtitkára

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége Kubina Ádámot nevezte ki főtitkárnak. Teljes cikk