Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Kerpen Gábor: "Reform-hullámvasúton" a közoktatás

Részletes közoktatási javaslatcsomag készül a terület legfontosabb kérdéseinek kezelésére a nyár végére - ebben állapodtak meg a fővárosban szombaton zárult közoktatási konferencia résztvevői. A szakemberek valódi helyzetértékelést sürgettek a kétnapos tanácskozáson.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a javaslatcsomagot augusztus második felében adják át az oktatási tárca vezetőjének. A közoktatási csomag kidolgozásában a PDSZ mellett az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete, oktatási szakértők, oktatáskutatók vesznek részt.

Az elnök közölte, a konferencia résztvevői úgy látták, a közösségi lét egyik legfontosabb eleme és színtere a közoktatás, és ebből fakadóan a kormánynak az a feladata, hogy erősítse a közoktatási intézmények helyzetét és szerepét. Megjegyezte: bár a kabinet azt az üzenetet fogalmazza meg, hogy nőnek az oktatásra fordított kiadások, ebből a terület szereplői, a mindennapi működés során nem sokat éreznek.
A szakszervezeti vezető kiemelt területként említette a pedagógusképzést és továbbképzést, amelyeket elitképzéssé kellene tenni.

Fontosnak nevezte, hogy tíz-tizenöt éves állami program szülessen a közoktatás fejlesztése érdekében, és ne négyéves ciklusokban gondolkodjanak a terület szereplői. Ne az történjen, hogy négyévenként "reform-hullámvasúton" ücsörög a közoktatás - fogalmazott Kerpen Gábor.

Közölte: szükségesnek tartanak egy, a közoktatást támogató kampányt is, amelyet az uniós csatlakozás előtt indított figyelemfelhívó akcióhoz hasonlított. Kerpen Gábor azt mondta, hogy a pedagógusok erkölcsi presztízsének emelése, a szülők iskolával kapcsolatos érdeklődésének erősítése is sokkal könnyebb volna egy ilyen akcióval.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk