Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Kerpen Gábor: "Reform-hullámvasúton" a közoktatás

Részletes közoktatási javaslatcsomag készül a terület legfontosabb kérdéseinek kezelésére a nyár végére - ebben állapodtak meg a fővárosban szombaton zárult közoktatási konferencia résztvevői. A szakemberek valódi helyzetértékelést sürgettek a kétnapos tanácskozáson.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a javaslatcsomagot augusztus második felében adják át az oktatási tárca vezetőjének. A közoktatási csomag kidolgozásában a PDSZ mellett az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete, oktatási szakértők, oktatáskutatók vesznek részt.

Az elnök közölte, a konferencia résztvevői úgy látták, a közösségi lét egyik legfontosabb eleme és színtere a közoktatás, és ebből fakadóan a kormánynak az a feladata, hogy erősítse a közoktatási intézmények helyzetét és szerepét. Megjegyezte: bár a kabinet azt az üzenetet fogalmazza meg, hogy nőnek az oktatásra fordított kiadások, ebből a terület szereplői, a mindennapi működés során nem sokat éreznek.
A szakszervezeti vezető kiemelt területként említette a pedagógusképzést és továbbképzést, amelyeket elitképzéssé kellene tenni.

Fontosnak nevezte, hogy tíz-tizenöt éves állami program szülessen a közoktatás fejlesztése érdekében, és ne négyéves ciklusokban gondolkodjanak a terület szereplői. Ne az történjen, hogy négyévenként "reform-hullámvasúton" ücsörög a közoktatás - fogalmazott Kerpen Gábor.

Közölte: szükségesnek tartanak egy, a közoktatást támogató kampányt is, amelyet az uniós csatlakozás előtt indított figyelemfelhívó akcióhoz hasonlított. Kerpen Gábor azt mondta, hogy a pedagógusok erkölcsi presztízsének emelése, a szülők iskolával kapcsolatos érdeklődésének erősítése is sokkal könnyebb volna egy ilyen akcióval.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter