Megjelent: 4 éve

Készülhetnek a HR-osztályok az adóbevallás-tervezettel megjelenő dolgozókra

Jövő évtől az adóhatóság átvállalja az alkalmazottak adóbevallását, azonban az új rendszerben a teljes körű adminisztrációhoz egyszerre több helyről, többek között a munkáltatótól kell majd információkat bekérnie a hatóságnak - írja a Napi.hu.

A módosítás egyelőre csak azokat az alkalmazotti státuszban lévő munkavállalókat érinti, akik a tárgyévet megelőzően nem rendelkeztek mellékjövedelemmel, egyéb levonható költségekkel és nincs kiskorú gyermekük - jegyzi meg a gazdasági portál.

Ám a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungáriát idézve a a Napi.hu kiemeli, ez jelentősen növelheti az érintett cégek adminisztrációs terheit.

Mivel az adóbevallás automatikus elkészítése nem veszi figyelembe az adóalanynak járó esetleges adó- és adóalap-kedvezményeket (például családi adókedvezmény). Vagyis az adóhatóságtól kapott megfelelő űrlap ("Bevallási nyilatkozat" illetve a "Bevallási ajánlat" nevű nyomtatványok) automatikus aláírásával jelentős kockázatot vállal magára a munkavállaló, hiszen nincs mód az utólagos korrigálásra. Önellenőrzést benyújtható, de az további adminisztráció a munkavállaló számára.

Valószínűleg sok munkavállaló fordul majd a számára kipostázott adóbevallás-tervezettel a munkáltatója pénzügyi osztályához, a bevallást követően pedig az adóhatóság szintén a munkáltatótól fogja bekérni az adott munkavállalóra vonatkozó adatokat.

Megoldás lehet, ha a munkáltató elkészíti a cég nem önadózó alkalmazottjainak adóbevallását.

Napi.hu

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter