Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Két tűz közé került Bajnai Gordon

images

Az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők aláírására váró - Bajnai Gordon által készített - politikai nyilatkozat tartalmazza egyebek között a közszféra 13. havi juttatása és a 13. havi nyugdíj jövő évi megszüntetésére, illetve a táppénz általános mértékének 60 százalékra csökkentésére vonatkozó elképzelést. A közszféra számára kifizetett nominális bruttó fizetéseket két évre rögzítenék; felülvizsgálják a közszféra 2009. második félévi keresetkiegészítését. Az idei 13. havi nyugdíj második részét visszavonnák, a családi pótlékot a jelenlegi szinten rögzítenék átmeneti két évre, a családi pótlék jogosultsági korhatárát 23-ról 20 évre csökkentenék, a gyes és a gyed időtartamát pedig két évben maximálnák átmeneti időszakot biztosítva az átállásra.

Tiltakoznak a szakszervezetek

A Liga Szakszervezetek szerint a nyugdíjasok, a kismamák, a fiatalok, a legszegényebb rétegek támogatásainak megvonása és drasztikus csökkentése nem az az eszköz, amellyel az ország kivezethető a gazdasági válságból. Kiváltképp úgy nem - mutat rá a Liga -, hogy az általa többször nyomatékosan hangsúlyozott bevételnövelő oldalról szót sem ejt Bajnai Gordon, kizárólag a kiadások, és ezen belül a szociális célú kiadások megnyirbálásáról tesz említést. A szakszervezeti tömörülés úgy látja, a feketemunka és a korrupció elleni keményebb fellépéssel, a költségvetési fegyelem szigorításával jobb eredményeket lehetne elérni, kisebb ráfordítással. Ugyancsak elfogadhatatlannak tartja a válságkezelő elképzeléseket a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). Varga László elnök szerint a megismert javaslatok hatása éppen ellentétes a munkahely-megőrző törekvésekkel, mivel várhatóan további létszámcsökkentést okoznak. Véleménye szerint az intézkedések végrehajtásával jelentősen csökkenne az ápolónők, az orvosok és pedagógusok keresete egyaránt.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége is elutasítja Bajnai tervezett intézkedéseit. Borsik János, az Autonómok elnöke az MTI-nek kifejtette: a javaslatok végrehajtása leginkább a kiskeresetűeket és a nyugdíjasokat sújtaná, ezért elfogadhatatlan. Hiányolta az intézkedések mögül a hatástanulmányokat, ezért úgy vélte, hogy az intézkedések várható eredményét a leendő kormány tagjai sem ismerhetik. Borsik János hiányolta a megismert intézkedéstervezetek közül a pénzügyi szféra működésének szigorítását, az állami pazarlás visszafogását, illetve az áldozatokat felvázoló normaszöveg mögötti jövőképet. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) úgy véli, hogy a program tovább tetézné a vasutasok terheit, ez ellen is tiltakozva kész a sztrájk folytatására. Különösen sérelmezi azt, hogy az állami költségtérítés jelentős részét elvonnák a vasúttól.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke, Pataky Péter kizárólag "értelmes és igazságos" lépésekkel megvalósított kormányzati kiadáscsökkentést tart elfogadhatónak. Rámutatott: az MSZOSZ, és feltételezhetően maga Bajnai Gordon sem tartja - a kormány és az érdekképviselők közötti - tárgyalási alapnak a képviselők aláírására váró politikai nyilatkozatot. A szakszervezeti vezető ennek alátámasztására a dokumentum egyik mondatát idézte: a "2009. április 14-én hivatalba lépő új kormány gyors, de széles körű érdekképviseleti, ..., szakértői és politikai egyeztetéseket követően kíván(ja) véglegesíteni (a nyilatkozatban olvasható intézkedéseket)".

Munkaadók és kutatók egy véleményen: szükséges a Bajnai-csomag

A munkaadók és a kutatók a szakszervezetekkel ellentétes álláspontra helyezkedtek a Bajnai-program tekintetében: szerintük helyes irányba mutatnak az elképzelések. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc szerint mind a nyugdíjrendszert, mind a családtámogatási rendszert, mind pedig a különböző jogcímeken adott támogatásokat felül lehet és kell vizsgálni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy további vállalkozásélénkítő intézkedésekre is szükség van.

Az MTI által csütörtökön megkérdezett kutatók szerint szakmailag helyes és szükséges gazdaságkezelő lépéseket tartalmaz a program, bár hozzáteszik, hogy az elképzeléseknek még csak egy része ismert. Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a megismert részletek "erősen hasonlítanak" a Reformszövetség javaslataihoz. Olyan intézkedések szerepelnek a programban, amelyek a jelenlegi helyzetben megtehetők és szükségesek - mondta. A program támogatottsága pedig leginkább azon múlik, hogy hogyan kommunikálja a kormányzat - vélte.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, a Reformszövetség alapítója hiányolja az adócsökkentést és a gazdaság élénkítését a miniszterelnök-jelölt tervezett intézkedései közül. Parragh László szakmailag helyesnek tartja a Bajnai Gordon által ismertetetteket, de az intézkedések szerinte csak a rövid távú válságkezelést, az egyensúly javítását szolgálják. Ha ezek nem egészülnek ki adócsökkentési és gazdaságélénkítési lépésekkel, akkor hosszú távon jelentős károkat okozhatnak - figyelmeztetett.

A piacokra semleges hatással vannak, és nem okoztak meglepetést a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által tervezett intézkedések. Devizapiaci kereskedők szerint a reformok mellett elkötelezett, és azok végrehajtásához kellő támogatással bíró kormány megalakulása kedvezne a forint erősödésének. Ugyanakkor a kibontakozás egyes fázisai nem hatnak közvetlenül, így a piac bár figyelemmel kíséri, nem reagált a "Bajnai-csomag" eddig megismert elemeire.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter