Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Kevés fizetett pihenőnapot kap a magyar

Magyarországon európai összehasonlításban nincs különösebben sok fizetett pihenőnap - derül ki a Mercer Human Resources Consulting felméréséből.

Hazánkban egy 31-33 év közötti munkavállaló a tíz piros betűs ünnepet beszámítva 33 napig maradhat távol a munkahelyétől. Európa keleti és nyugati részében egyaránt nagyon szóródik a törvényes szabadság ideje, a Közel-Keleten általános a hosszú - 40 nap körüli - érték, az amerikaiak és a távol-keletiek viszont rövidebb pihenésre számíthatnak - írja a Világgazdaság.

A felmérés szerint Finnországban a legjobb munkavállalónak lenni, ott ugyanis az idén a "piros betűs" ünnepnapok és a munkáltató által kötelezően fizetett szabadnapok száma eléri a 44-et.

Itthon minden munkavállalónak évi húsz nap alapszabadság jár, és ez az életkor előrehaladtával folyamatosan emelkedik, maximumát - 30 napot - a negyvenötödik életév betöltésekor éri el. Ezenkívül pótszabadság is megilleti a dolgozókat, a pótpihenőnapok száma 2-7 nap közötti egy évben, vagyis az alap- és a pótszabadság együtt akár 37 nap is lehet - olvasható a Világgazdaságban.


Follow hrportal_hu on Twitter