Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Kevesebb munkanélküli Csehországban

Csehországban az első negyedév végén a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) módszere szerint 6,1 százalékos volt a munkanélküliség, 1,9 százalékponttal kisebb, mint a tavalyi első negyedév végén, közölte pénteken a cseh statisztikai hivatal. Az idei eredmény nyolcéves minimum.

A munkaügyi és népjóléti minisztérium szerint, amely más módszereket használ, mint az ILO, a március végi munkanélküliségi arány 7,7 százalékos volt.

Az ILO módszere szerint számítva március végén 311 200 munkanélküli volt Csehországban, 102 900-zal kevesebb, mint egy évvel korábban. Legutóbb 1998 harmadik negyedében volt ilyen alacsony a munkanélküliek száma.

A tartósan munkanélküli személyek száma 48 400-al csökkent, de még így is ők adják a munkanélküliek 54,5 százalékát. Az első negyedév végén összesen 4,865 millió cseh állampolgárnak volt munkahelye, 79 700-zal többnek, mint tavaly március végén.

Az idei év első negyedében jelentősen emelkedett az érettségivel, valamint főiskolai, egyetemi diplomával rendelkező alkalmazottak száma. A statisztikai hivatal ebből a lakosság műveltségi szintjének növekedésére következtet.

A munkanélküliség elsősorban a férfiak körében csökkent. Március végén 53 000-rel kevesebb férfi volt munka nélkül, mint egy évvel korábban. A munkanélküli nők száma 49 900-zal csökkent. Az alkalmazottaknak a 73,1 százaléka alapfokú, illetve érettségi nélküli középfokú végzettségű.

A legalacsonyabb - 2,8 százalékos - munkanélküliség Prágában volt, míg az Ústecky, Moravskoslezsky és a Jihomoravsky térségben meghaladta a 10 százalékot. A legnagyobb munkanélküliség - 21,8 százalékos - az alapfokú végzettségűek körében, a legalacsonyabb - 1,5 százalékos - a főiskolai és az egyetemi végzettséggel rendelkezők körében van.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter