kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Keveslik a magyarok az 5 nap apaszabadságot

2015 óta gyermek születése esetén az apát 5 munkanap pótszabadság illeti meg, amelyet kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig köteles a munkáltató kiadni. A hazai lakosság döntő többsége szerint ugyanakkor ez a törvényi minimum nagyon kevés – derül ki a Procter&Gamble legfrissebb reprezentatív felméréséből.

Az apák jelenlétének fontossága megkérdőjelezhetetlen, különösen a gyermek születése utáni hetekben. A közös gondoskodásnak nemcsak az édesanya, de az apa és az újszülött számára is kiemelkedő szerepe van a család lelki és pszichés fejlődése szempontjából, és az édesapa hasznos támaszt nyújthat az édesanyának az újszülött és a háztartás körüli teendőkben a szülést követő első időszakban. 

A P&G májusi felmérése szerint a férfiak körülbelül kétharmada (63%) tudatában van annak, hogy az édesapáknak is jár szabadság gyermek születése esetén, ugyanakkor a válaszadók mindössze 16%-a vette ezt igénybe.

Az Európai Parlamentben 2019-ben elfogadott jogszabály értelmében legalább 10 napos szabadság illeti majd meg az apukákat. Az új irányelvet a tagállamoknak az elfogadást követően három éven belül kell átültetniük saját jogrendjükbe, ez idén augusztusra esik.

A KSH adatai szerint 2021. április és 2022. március között 90 371 gyermek jött világra, tehát a statisztikák alapján ebben az időszakban közel 76 ezer családban csak az édesanya maradt otthon a csecsemő születésekor. 

A kutatásban megkérdezettek negyede még nem volt jogosult az apasági szabadságra gyermeke születésekor, közel egynegyede (22%) pedig nem volt tudatában ennek a lehetőségnek.

Azok, akik tudatosan döntöttek úgy, hogy nem veszik igénybe, leginkább anyagi okokra hivatkoztak (16%), közel ennyien pedig azt válaszolták, hogy furcsán éreznék magukat, ha emiatt mennének szabadságra (11%). Akik igénybe vettek már apasági szabadságot, vagy tervezik, azoknak legfőbb motivációja, hogy segítsék a gyermek édesanyját (71%), valamint hogy többet lehessenek együtt a gyermekükkel (66%). A nők döntő többsége (79%) támogatná is a párját, hogy apasági szabadságot vegyen ki. 

A P&G  által biztosított 8 hetes fizetett apasági szabadság kivételes juttatásnak számít; ezen időszaknál mindössze két európai országban van lehetősége törvényileg is többet kivenni az édesapáknak: Finnországban 9, Spanyolországban 16 hét áll rendelkezésükre. 
Nagy az egyetértés a nemek között abban, hogy valós szükség van erre, és a megkérdezettek kétharmada szerint növelni kellene a törvényi minimumként járó 5 munkanapot. A 30-39 éves korosztály körében ez az arány még magasabb: a válaszadók 71%-a szerint kevés az 5 munkanap. Munkahelyválasztásnál a férfiak közel egynegyede (23%) számára fontos szempont, hogy az adott munkahely hány szabadnapot biztosít az édesapáknak gyermek születése esetén. 

A  P&G Share The Care programjának keretében 3 éve vezette be a 8 hetes apasági pótszabadságot munkavállalói számára, amelynek elsődleges célja a fizetett szülői szabadság egységesítése, így a gyermekkondozási feladatok kiegyensúlyozottabb elosztásának megteremtése volt.

 

 

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kínai cég érkezik és teremt 450 új munkahelyet

A Zhejiang Shuanghuan Driveline kínai járműipari vállalat nagyjából 39 milliárd forintos beruházásának eredményeként 450 új munkahely jön létre... Teljes cikk

Sztrájkra készülnek a volánosok

Nem tett béremelési ajánlatot a MÁV-Volán a közlekedési szakszervezetek szerdai bértárgyalásán, ezért sztrájktárgyalást kezdeményez a volános... Teljes cikk

Magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremt az új K+F központ Budapesten

A világ egyik vezető mesterséges intelligencia alapú, globális felhőszolgáltatója, a Genesys új kutatás-fejlesztési (K+F) központot nyitott... Teljes cikk