Megjelent: 2 hónapja

Kik félthetik munkájukat leginkább a chatbotok elterjedése miatt?

A dolgozók több mint fele szerint a marketing és PR osztályokon lehetne bevezetni a chatbotot, ám a szektor dolgozói közül csak kevesen félnek ettől.

Egy tanulmány szerint az Y generáció, azaz az 1980 és 1995 között születtek 43%-kal jobban aggódik a többi generációnál amiatt, hogy a ChatGTP térnyerése miatt elveszíti állását - írja a cybernews.com. A marketingesek fele akkora valószínűséggel aggódnak amiatt, hogy a ChatGPT helyettesítheti az állásukat, mint a termékmenedzsment és az ügyfélszolgálati részlegeken dolgozó társaik - de a Sortlist Data Hub tanulmánya szerint ők azok, akiket a legnagyobb veszély fenyeget.

A felmérés szerint a munkakörök leépítését fontolgató munkáltatók 51%-a szerint a ChatGPT-t leginkább a marketing és PR osztályokon lehetne bevezetni. Az említett részlegek alkalmazottainak csak egynegyede gondolja úgy, hogy a létszámcsökkentés őket is érintené. 

Arra kevesen számítanak, hogy a ChatGPT helyettesíteni fogja az informatikai állásokat, mind a munkavállalók, mind a munkáltatók egynegyede tartja valószínűnek ezt. Az üzemeltetési és jogi pozíciókban dolgozóknak még kevesebb okuk van az aggodalomra, a chatbot valószínűleg nem fogja őket egyhamar helyettesíteni. Az előrejelzések szerint a ChatGPT miatt az ágazatok közül a technológiai ágazatban fog a legtöbb munkahely megszűnni.

A második legnagyobb iparág, ahol a munkáltatók a chatbotba a létszámcsökkentés eszközét látják, a pénzügyi szektor: 22%-uk válaszolta azt, hogy fontolóra venné ezt a lehetőséget. Ezzel szemben a pénzügyi alkalmazottaknak mindössze 14%-a tart attól, hogy a chatbot helyettesítheti őket.

Az oktatásban dolgozók 31%-a tart tőle, hogy a mesterséges intelligencia miatt elveszítheti munkáját.  Legjobban az Y generáció tart tőle, hogy elveszti állását a ChatGPT miatt, a technológiai és pénzügyi szektorban dolgozók pedig különösen tartanak ettől.

 

fotó: unsplash

  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Havi háromezer euróért is alig találnak vendéglátóst az Adriára

Montenegróban a bárokat sem tudják kinyitni a munkaerőhiány miatt. Teljes cikk

Ezekben a megyékben a legjobb a nyugdíjasok anyagi helyzete

Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Zala vármegyékben jelentősen romlott a nyugdíjasok helyzete. Teljes cikk

Júniustól megszűnhet a pedagógusok közalkalmazotti státusza

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a törvénnyel a köznevelés eredményességét és színvonalát akarják javítani. A szakszervezetek... Teljes cikk