Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Kiss Péter: A szociális és munkaügyi ellátások összehangolása a cél

Jobban össze kívánják hangolni a szociális és a munkaügyi ellátásokat - közölte Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter pénteken egy vasi polgármesterek számára tartott fórumon Uraiújfalun.

"Az összehangolás végeredménye az kell legyen, hogy többen legyenek azok, akik a saját teljesítményükből képesek boldogulni, és azoknak, akik valójában rászorulók, személyre szóló és az eddiginél nagyobb segítséget tudjunk adni" - mondta. Hozzátette: a szociális rendszer átalakítása során "az emberközeli", az otthon igénybe vehető szolgáltatásokat is fejleszteni kívánják.

"Ez azt jelenti, hogy lényegében az olyan alapvető szolgáltatások, mint az otthoni étkeztetés, a házi segítségnyújtás kapja a fő prioritást a következő időszakban". Bővíteni kell a szolgáltatások mennyiségét, hogy minél többen tudjanak hozzáférni, és a szolgáltatások országos lefedettséget is, hogy ne legyenek olyan települések vagy térségek, ahol ezeket a szolgáltatásokat nem lehet igénybe venni - mondta.

Kiss Péter szólt arról is, a jövőben jobban érvényesíteni akarják a szociális szolgáltatásoknál a rászorultság elvét. "Olyan megoldást akarunk, amelyben a bentlakásos, tehát szakellátást igénylő szolgáltatás felé az alapellátáson keresztül vezet az út" - mondta.

A miniszter által ismertetett elképzelések szerint az új rendszerben szakértői csoportok mérnék fel az ápolásra, gondozásra szorulók igényét, akik javaslatot tennének arra, hogy az érintettnek milyen alapszolgáltatásokat vegyenek igénybe, vagy olyan fokú a gondozási szükséglet, a rászorulókat bentlakásos intézményben kell elhelyezni. "Ez a fajta felmérés lehetőséget ad arra, hogy a rászorultságot gondozási és ápolási igény szempontjából nézzük, míg a szociális rászorultságot, azt pedig az ezen szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó díjfizetésben".

Magyarázata szerint aki szociálisan rászoruló csak jelképes díjat fog fizetni a szolgáltatásokért, míg aki nem rászoruló szociálisan, de gondozási igénye szerint rászorul, mert nem képes magáról gondoskodni, az pedig egy megállapított díj szerint fizet.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter