Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Kiss Péter: A szociális és munkaügyi ellátások összehangolása a cél

Jobban össze kívánják hangolni a szociális és a munkaügyi ellátásokat - közölte Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter pénteken egy vasi polgármesterek számára tartott fórumon Uraiújfalun.

"Az összehangolás végeredménye az kell legyen, hogy többen legyenek azok, akik a saját teljesítményükből képesek boldogulni, és azoknak, akik valójában rászorulók, személyre szóló és az eddiginél nagyobb segítséget tudjunk adni" - mondta. Hozzátette: a szociális rendszer átalakítása során "az emberközeli", az otthon igénybe vehető szolgáltatásokat is fejleszteni kívánják.

"Ez azt jelenti, hogy lényegében az olyan alapvető szolgáltatások, mint az otthoni étkeztetés, a házi segítségnyújtás kapja a fő prioritást a következő időszakban". Bővíteni kell a szolgáltatások mennyiségét, hogy minél többen tudjanak hozzáférni, és a szolgáltatások országos lefedettséget is, hogy ne legyenek olyan települések vagy térségek, ahol ezeket a szolgáltatásokat nem lehet igénybe venni - mondta.

Kiss Péter szólt arról is, a jövőben jobban érvényesíteni akarják a szociális szolgáltatásoknál a rászorultság elvét. "Olyan megoldást akarunk, amelyben a bentlakásos, tehát szakellátást igénylő szolgáltatás felé az alapellátáson keresztül vezet az út" - mondta.

A miniszter által ismertetett elképzelések szerint az új rendszerben szakértői csoportok mérnék fel az ápolásra, gondozásra szorulók igényét, akik javaslatot tennének arra, hogy az érintettnek milyen alapszolgáltatásokat vegyenek igénybe, vagy olyan fokú a gondozási szükséglet, a rászorulókat bentlakásos intézményben kell elhelyezni. "Ez a fajta felmérés lehetőséget ad arra, hogy a rászorultságot gondozási és ápolási igény szempontjából nézzük, míg a szociális rászorultságot, azt pedig az ezen szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó díjfizetésben".

Magyarázata szerint aki szociálisan rászoruló csak jelképes díjat fog fizetni a szolgáltatásokért, míg aki nem rászoruló szociálisan, de gondozási igénye szerint rászorul, mert nem képes magáról gondoskodni, az pedig egy megállapított díj szerint fizet.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter