Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Kormányprogram? 70 ezer vállalkozó szűnt meg!

A konvergenciaprogram keresztbehúzta a kis- és középvállalkozások számításait, a megszorítások súlyosan érintették a szektort - mondta Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke csütörtökön, a Magyar Kézművesség Napja alkalmából tartott konferenciát követően az MTI-nek.

images

Az IPOSZ adatai szerint az utóbbi időben mintegy hetvenezren adták vissza vállalkozásukat, és várhatóan ez a tendencia folytatódni fog. Az IPOSZ nemzetközi konferenciát tartott az magyar kézműipar és az EU-tagországok kézműipari szervezetei közötti együttműködésről, amelyen Szűcs György hangoztatta: a kis- és középvállalkozások úgy érzik, hogy többnyire kötelezettség hárult rájuk Magyarország európai uniós csatlakozásával, holott az integrációtól inkább bővülő lehetőségekre számítottak.

Az IPOSZ elnöke szerint miközben a tagságukhoz tartozó kis cégek talpon maradását a körbetartozások nehezítik, eközben a szigorítások hatásával is szembe kell nézniük, a megnövekedett terheket egyre kevesebb kisvállalkozó tudja elviselni. Az építőipar visszaesése szintén érzékenyen érinti a szektort.

Szűcs György hangsúlyozta, hogy az IPOSZ programjában szereplő javaslat szerint a kedvezőtlen helyzet ellenére folyamatosan jelen kívánnak lenni a régiók gazdaságfejlesztésében. A belső fogyasztás visszaesése is indokolja, hogy mihamarabb induljanak be az európai uniós pályázati források felhasználására kiírt pályázatok. Az IPOSZ szerint ezekből a forrásokból képzéssel, technikai megújulással növelni lehetne a kkv-k versenyképességét. Szükség lenne olyan pályázatokra is, amelyek az érdekképviseleteknek teremtenek lehetőséget a vállalkozások segítésére - jegyezte meg az elnök.

Follow hrportal_hu on Twitter