Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 14 éve

Korszerű munkaügyi szolgáltatás Komlón

Új, korszerű munkaügyi kirendeltséget adott át Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter Komlón.

Az Európai Unió követelményei szerint kialakított új munkaügyi kirendeltség szakemberek véleménye szerint a fejlett világ bármely városában megállná a helyét. Két évvel ezelőtt indult az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja elnevezésű Phare program, amely 21 munkaügyi kirendeltség teljes körű átvilágítását és a szolgáltatási feladatok korszerűsítését tűzte ki célul. E kirendeltségek közé tartozik a Komlói kirendeltség is. A korszerűsítés lényege, hogy a folyamat befejezésekor mind a 174 kirendeltség egységes képet mutasson, ügyfélbarát legyen és maximális mértékben építsen az önkiszolgálási technikákra.

Az 2005. március 8-án tartott átadás alkalmából a Baranya megyei munkaügyi központ összevont munkaértekezletet tartott, ahol a korábbi gyakorlatnak megfelelően értékelték az elmúlt évi munkát, és kijelölték a munkaügyi szolgáltatások fejlesztésének idei céljait. Megnyitó beszédében Csizmár Gábor részletesen elemezte a munkaerő-piac működésének fő jelzőszámait. Kitért arra is, hogy a mostani téli hónapokban néhány tizeddel emelkedett a munkanélküliségi ráta, de egy térség munkaerő-piaci helyzete nem ítélhető meg reálisan kizárólag a munkanélküliségi ráta alapján. Ehhez még legalább két dolgot kell figyelembe venni: milyen a foglalkoztatási szint és milyen mértékben sikerül bevonni az elsődleges munkaerő-piacra az un. inaktív állományt. Új munkahelyek teremtését a kormány csak támogatni, illetve kiegészíteni tudja, piacgazdaságban ezt alapjában a vállalatok oldják meg. Komló városában valamikor a szén volt az un. húzó ágazat, amely sokaknak adott munkát, és amelyre az egész város fejlődése épült. A bányászat azonban megszűnt, új és a térség fejlődését meghatározni képes ágazat még nem épült ki, de egyre több cég próbálkozik ezen a környéken is munkahelyteremtéssel. Baranya megyében is növekszik a bejelentett álláshelyek száma. A bejelentett havi új álláshelyek száma átlagosan 2002. évben 1200 üres állás volt, egy évvel később már 1300, az elmúlt évben pedig 1400 új álláshelyet jelentettek be a vállalkozók.

A Foglalkoztatási Szolgálat stratégiai célkitűzése, hogy növekedjen a kirendeltségek szerepe a munkaerő-piaci forgalomban. Szeretné elérni, hogy az érvényes rendelkezések szerint minél több cég jelentse be a kirendeltségeken az üres állásokat. Ez a szervezet felkészült arra, hogy a vállalati igényeknek a foglalkoztatáspolitika aktív eszközeinek felhasználásával eleget tegyen.

A munkanélküliségi ráta jelzett kismértékű emelkedése miatt nem kell magyarázkodni - mondta a miniszter. - Inkább informáljuk az érdeklődőket arról, hogy miként alakul a foglalkoztatási ráta és a gazdasági teljesítménye. Biztosra vehető, hogy a munkanélküliségi ráta a jó idő beköszöntével és a gazdaság élénkülésével rövidesen mérséklődni fog - tette hozzá.
Follow hrportal_hu on Twitter