Megjelent: 15 éve

Korszerű munkaügyi szolgáltatás Komlón

Új, korszerű munkaügyi kirendeltséget adott át Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter Komlón.

Az Európai Unió követelményei szerint kialakított új munkaügyi kirendeltség szakemberek véleménye szerint a fejlett világ bármely városában megállná a helyét. Két évvel ezelőtt indult az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja elnevezésű Phare program, amely 21 munkaügyi kirendeltség teljes körű átvilágítását és a szolgáltatási feladatok korszerűsítését tűzte ki célul. E kirendeltségek közé tartozik a Komlói kirendeltség is. A korszerűsítés lényege, hogy a folyamat befejezésekor mind a 174 kirendeltség egységes képet mutasson, ügyfélbarát legyen és maximális mértékben építsen az önkiszolgálási technikákra.

Az 2005. március 8-án tartott átadás alkalmából a Baranya megyei munkaügyi központ összevont munkaértekezletet tartott, ahol a korábbi gyakorlatnak megfelelően értékelték az elmúlt évi munkát, és kijelölték a munkaügyi szolgáltatások fejlesztésének idei céljait. Megnyitó beszédében Csizmár Gábor részletesen elemezte a munkaerő-piac működésének fő jelzőszámait. Kitért arra is, hogy a mostani téli hónapokban néhány tizeddel emelkedett a munkanélküliségi ráta, de egy térség munkaerő-piaci helyzete nem ítélhető meg reálisan kizárólag a munkanélküliségi ráta alapján. Ehhez még legalább két dolgot kell figyelembe venni: milyen a foglalkoztatási szint és milyen mértékben sikerül bevonni az elsődleges munkaerő-piacra az un. inaktív állományt. Új munkahelyek teremtését a kormány csak támogatni, illetve kiegészíteni tudja, piacgazdaságban ezt alapjában a vállalatok oldják meg. Komló városában valamikor a szén volt az un. húzó ágazat, amely sokaknak adott munkát, és amelyre az egész város fejlődése épült. A bányászat azonban megszűnt, új és a térség fejlődését meghatározni képes ágazat még nem épült ki, de egyre több cég próbálkozik ezen a környéken is munkahelyteremtéssel. Baranya megyében is növekszik a bejelentett álláshelyek száma. A bejelentett havi új álláshelyek száma átlagosan 2002. évben 1200 üres állás volt, egy évvel később már 1300, az elmúlt évben pedig 1400 új álláshelyet jelentettek be a vállalkozók.

A Foglalkoztatási Szolgálat stratégiai célkitűzése, hogy növekedjen a kirendeltségek szerepe a munkaerő-piaci forgalomban. Szeretné elérni, hogy az érvényes rendelkezések szerint minél több cég jelentse be a kirendeltségeken az üres állásokat. Ez a szervezet felkészült arra, hogy a vállalati igényeknek a foglalkoztatáspolitika aktív eszközeinek felhasználásával eleget tegyen.

A munkanélküliségi ráta jelzett kismértékű emelkedése miatt nem kell magyarázkodni - mondta a miniszter. - Inkább informáljuk az érdeklődőket arról, hogy miként alakul a foglalkoztatási ráta és a gazdasági teljesítménye. Biztosra vehető, hogy a munkanélküliségi ráta a jó idő beköszöntével és a gazdaság élénkülésével rövidesen mérséklődni fog - tette hozzá.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter