Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Közeledett a kormány és a pedagógusok álláspontja

Közeledett a pedagógusok és a kormány álláspontja az egyeztetéseken, a kormány például rábólintott arra, hogy az igazgatók nélkül ne lehessen döntést hozni a költségvetésről, illetve az alkalmazottak elbocsátásáról vagy felvételéről, a pedagógusok minősítési szempontjainak kidolgozásába is bevonják a szakszervezeteket - írja a Magyar Nemzet.

images

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a elmondta, bérkérdésben még nincs egyetértés, de a kormány számos javaslatukat elfogadta. Hozzátette, mivel a Híd program megvalósítása a szakiskolai tanárok feladata lesz, sokan megőrizhetik állásukat. Elbocsátások így is lesznek, de nem olyan mértékűek, mint azt előzetesen gondolták. A kormány átképzést ígért azoknak, akik elveszítik a munkájukat.

A kabinet arra is ígéretet tett, hogy a köznevelési fejlesztési tervek és a pedagógusok minősítési szempontjainak kidolgozása az érdekképviseletek bevonásával történik majd, emellett a pedagógus szakvizsgát elfogadják minősítésnek, így akik rendelkeznek ilyennel, automatikusan a pedagógus II. fokozatba kerülnek.

Gallóné szerint előrelépést jelent annak elfogadása, hogy az igazgatók nélkül nem lehet döntést hozni a költségvetésről, illetve az alkalmazottak elbocsátásáról vagy felvételéről. Bérkérdésben viszont továbbra sincs megegyezés, a pedagógusok ragaszkodnak ahhoz, hogy januártól 20 százalékot szeretnének, a kormány azonban ezt elutasítja, vállalhatatlannak tartja.

Abban sem sikerült még megállapodni, hogy az oktatásra is vonatkozzon-e a közszférában bevezetendő szabály, miszerint a nyugdíjkorhatár betöltése után senkit nem lehet foglalkoztatni - írja a Népszava. Ez azért is fontos kérdés, mert a vezetők jelentős része már nyugdíjas korú.

Népszava/Magyar Nemzet/www.edupress.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folytatódik a hajléktalanok közfoglalkoztatási programja

A jövő évben is folytatni tervezik a hajléktalanok társadalmi integrációját segítő közfoglalkoztatási programot, amelyben az elmúlt években... Teljes cikk

A rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették

Meghaladta a 1,5 millió darabot az elmúlt két hétben kézbesített rezsiutalványok száma, ami azt jelenti, hogy az utalványok több mint 60... Teljes cikk

Ezek a szervezetek kapták idén a legtöbb 1 százalékot

2019-ben 1,69 millió magánszemély döntött úgy, hogy valamilyen civil szervezethez juttatja el adójának felajánlható egy százalékát. Ez 100 ezer... Teljes cikk