Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Közfoglalkoztatás: a cél, hogy hosszú távon senki se segélyekből éljen

Az MSZP szóvivője szerint a közfoglalkoztatás új rendszerének következménye százezer munkavállaló elbocsátása lesz. A Minisztérium cáfolata szerint viszont megduplázzák a közfoglalkoztatottak számát. A kormány célja az, hogy hosszú távon senki se segélyekből éljen.

images

A közfoglalkoztatási rendszer átalakításának célja, hogy a hatékonyabb tervezés és pénzfelhasználás eredményeként a korábbinál több munkavállaló bevonására legyen lehetőség a közfoglalkoztatásba; a foglalkoztatás-bővítés hosszú távú lehetőségét azonban alapvetően a piaci foglalkoztatás feltételeinek megteremtésében látja a kormány - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MSZP szóvivőjének állításaira.

Török Zsolt csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a Fidesz-KDNP kormány olyan új közfoglalkoztatási rendszert hozott létre, amelynek eredményképpen a napokban százezer közcélú és közhasznú foglalkoztatottnak mondanak fel az önkormányzatok, valamint, hogy a kormány a 2011-es költségvetésben a 2010-es 117 milliárd forintról 64 milliárd forintra csökkentette a közfoglalkoztatásra szánt állami támogatást.

Az NGM közleménye szerint "az új közfoglalkoztatási program a szocialista kormány pazarló, átláthatatlan, a statisztikákat szépíteni akaró, de a munkaerőpiaci helyzeten semmit sem javító gyakorlatát váltja fel". Míg a szocialista kormány idején 100 ezer ember dolgozott a közfoglalkoztatásban, miközben 170 ezer érintettet meg sem szólítottak, a Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja 200 ezer fő bevonására teremt lehetőséget - közölte a tárca. Az NGM cáfolja, hogy az új közfoglalkoztatási rendszer eredményeképpen a napokban százezer közcélú és közhasznú foglalkoztatottnak mondanak fel az önkormányzatok, hiszen a rendszer működésének folyamatossága biztosított.

Ennek kapcsán Nagy Anna kormányszóvivő közölte, hogy a 64 milliárd forint mellett a költségvetésben szerepel 88,5 milliárd forint "szociális ellátásokra félretett" összeg is, amellyel már biztosított a megfelelő összeg a közfoglalkoztatás rendszerének fenntartásához. De Török Zsolt szerint ezzel a kormány csak rendszeres szociális segélyezésre rakott félre pénzt, ami azt jelenti, hogy otthon akarják tartani az embereket, esetleg feketemunkára akarják ösztönözni őket.

Az NMG közleménye is ismerteti: 2011-ben közfoglalkoztatásra 64 milliárd forint, szociális ellátásokra 88,5 milliárd forint jut a költségvetésből. E két előirányzat összege - 2011-ben összesen 152,5 milliárd forint - 30 százalékkal több, mint az előző kormány által e célokra 2010-re tervezett 117 milliárd forint.

Az állami eszközökkel létrehozott munkahelyek biztosítása a foglalkoztatási feszültségek kezelésének azonban csak átmeneti formája lehet a nemzetgazdasági tárca szerint. "Hosszabb távon azt szeretnénk elérni, hogy Magyarországon többé senkinek ne legyen célja életvitelszerűen segélyekből élni, hanem mindenki járuljon hozzá saját munkaerejével, az általa elvégzett értékteremtő munkával a szociális ellátások fedezetét biztosító közösség boldogulásához" - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány alapvetően a piaci foglalkoztatás feltételeinek megteremtésében látja a foglalkoztatás-bővítés hosszú távú lehetőségét, miközben fontosnak tartja a közfoglalkoztatás rendszerének minél hatékonyabb megvalósítását és fejlesztését; ehhez több érintett tárca bevonásával középtávú koncepció készül - közölte a tárca.  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter