Megjelent: 13 éve

Külföldön dolgozik a szlovák munkavállalók tizede

Bár Szlovákiában nincs olyan intézmény, amely számon tartaná, hány szlovák állampolgár dolgozik külföldön, a munkaügyi minisztérium, a szlovák nemzeti bank és az EURES adatai alapján elmondható, hogy 2006-ban 230 ezer szlovák polgár vállalt munkát külföldön - ez a munkaviszonnyal rendelkező szlovák lakosság egy tizede.

A külföldi munkaerőmozgásokat kutató Boris Divinsky szerint a külföldön dolgozó szlovákok nagy része csak átmeneti ideig próbál szerencsét külföldön, mivel tisztán a kereseti lehetőségek motiválják őket. Megfigyelései alapján elmondható, hogy a szlovák polgárok az elmúlt hat évben az új állások több mint feléhez külföldön jutottak hozzá, aminek köszönhetően napjainkban már a munkaviszonyban lévő szlovák állampolgárok egytizede külföldön találta meg számítását.

Mindez egyre több nehézséget okoz Szlovákiának, annak ellenére, hogy a kivándorlással - és az autóipar fellendülésével - történelmi mélypontra, nyolc százalék alattira süllyedt a munkanélküliség. Való igaz, a külföldön szerencsét próbálók többsége egy-három év múlva hazamegy, mégis intő jel, hogy a magasan képzett, ám rosszul fizetett állásokból (orvosok, tanárok) tömegesen távoznak az országból – arról nem is beszélve, hogy már az egyetemekről, főiskolákról kikerülő szlovák diákok egyharmada is - szintén átmeneti időre - külföldön keresi a boldogulását.

Divinsky számítása szerint tavaly 32,2 milliárd szlovák koronát (1 korona = 7,50 forint) takarítottak meg vagy küldtek haza a szlovák szerencsevadászok, vagyis minden egyes külföldi kereső 140 ezer koronát takarított meg évente. Ez a szám természetesen 2004-es uniós csatlakozása után ugrott meg jelentősen: míg 2004-ben 16,9 milliárd koronára becsülték a külföldi átutalásokat, addig 2005-ben már 29,25 milliárdra.

A külföldön munkát vállaló szlovákok közül egyébként a - 2006 decemberi adatokat alapul véve - legtöbben Csehországban dolgoznak (91 355 volt), majd Nagy-Britannia következik a sorban (56 400), a harmadik helyre pedig Írország szorult a maga 24 300 főjével. Magyarország 20 ezerrel a negyedik helyet csípte el, ezt követi Németország (17 500), illetve Ausztria (8000). A külföldön dolgozók közül a legtöbb pénzt Csehországból küldik haza - tavaly 16,8 milliárd koronát -, majd az USA jön 2,7 milliárdos pluszvagyonnal, utána pedig Magyarország és Németország következik a maga 2,4-2,4 milliárd koronájával.

SME / Napi Gazdaság
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter