Lapáton a DTK-show munkatársai is "/>
Megjelent: 7 éve

Lapáton a DTK-show munkatársai is

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felelőtlen, elfogadhatatlan döntésnek tartja a kulturális és közéleti műhelyek ellehetetlenítését, a vidéki stúdiók bezárását, olyan felkészült és megbecsült, a közszolgálati újságírást hivatásuknak tekintő kollégák elbocsátását, akik rátermettségüket évek, évtizedek munkájával bizonyították.

A MÚOSZ közleménye szerint a "minőségi és független közmédia működtetésének esélyétől a rendszerváltás óta soha ilyen távol nem szorította a magyar állam a közmédia alkotóit és közönségét". A szervezet úgy véli: az együttműködés minden munkajogi szabályozás és szervezeti kultúra alapértéke, amit a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megcsúfol, amikor az érdekvédők részéről le nem zártnak tekintett tárgyalások közben az érintett dolgozókkal elbocsátásuk tervét ismerteti. Ez jogszerűtlen és az elvárható empátiát és emberiességet nélkülöző lépés, mely ellen a MÚOSZ elnöksége a leghatározottabban tiltakozik.

Mint megírtuk, tegnap megkezdődött a csoportos létszámleépítésben érintett közmédiás dolgozók kiértesítése. Olyan újságírók kaptak értesítést munkaviszonyuk megszüntetéséről, mint Rieger Johanna, aki még az olimpia alatt készítette az Abszolút London című műsort, de számos más műsor mellett az egykori Kultúrházat is erősítette. Érdekes, hogy az MTVA tegnapi közleményében éppen a most kirúgott szerkesztő műsorára hivatkozik pozitív példaként.

A kirúgások miatt tegnap felmondott az MTVA kulturális főszerkesztőségét irányító Rockenbauer Zoltán. Az első Fidesz-kormány kulturális minisztere kollégáinak jelentette be, hogy ő maga is távozik, helyettese, Bánki Ilona pedig nyugdíjba vonul. Rockenbauer a 2010-es kormányváltás után lett a kulturális főszerkesztőség vezetője, információink szerint sokáig harcolt embereiért, hiába.

A DTK-show munkatársai is a listán

Tegnap azonban sikerműsorok munkatársainak is felmondtak. Úgy tudjuk, hogy mennie kell a DTK-show több munkatársának is. A listán van két szerkesztő és egy operatőr is. Felmondtak Alföldi Zoltánnak is, aki az RTL Klubtól az ATV-hez igazolt, majd onnan ült át az MTV Híradó műsorvezetői székébe.

Szerkesztőségek tűnnek el

Tegnap megkapta az előzetes értesítést munkaviszonya megszüntetéséről Józsa Márta, aki egykor az Este című műsor szerkesztője volt. Felmondtak Balla Györgyi riporternek és Czinege László szerkesztőnek, akik szintén voltak az Este munkatársai. Az ő kirúgásukkal jelenleg egyetlen ember dolgozik az alapnál azok közül, akik miatt a műsor Pulitzer-díjat kapott: Krizsó Szilvia.

Lefejezték a rádióban a Napközben stábját is. Mennie kell Barna Eszter szerkesztőnek, Szegedi Júlia szerkesztőnek és Flóri Annának is, aki szintén szerkesztette a műsort. Úgy tudjuk, hogy kirúgták M. Dénes Tamást, akinek korábban már megpróbáltak felmondani, de csak most sikerült. Várkonyi Benedek szintén a listán van. Neki egy éve is felmondtak, de akkor meggondolta magát az MTVA. Kirúgták Báthory Róbert szerkesztő-riportert is. Ő Rudi Zoltán elnöksége alatt került gyakornokként az MTV-be, a Kossuth Rádióba Such György elnöksége alatt hívták át. A Krónikától tegnap este elbocsátották Kertész Ádám riportert is, aki a Független Hírügynökségtől igazolt a Magyar Rádióba a Such-elnökség alatt.

Magdának is mennie kell

De nem mondhat többet híreket Auth Magda sem, aki áprilisban betegsége miatt nem tudta felolvasni a húsvétvasárnapi híreket. Szintén megválik az MTVA Király István Dánieltől, akit szakszervezeti vezetőként korábban nem tudtak elmozdítani. Megkapta a felmondásról szóló értesítést Társi István riporter, Horváth Judit hírszerkesztő is. Ahogyan megválnak Sándor Erzsi riportertől és Bognár Mónikától is.

Tárgyalnak

A dolgozókat képviselő szervezeteknek sikerült elérni, hogy a MTVA vezetése és a Központi Üzemi Tanács (KÜT) vezetői között újrainduljanak a tárgyalások – tudta meg az eMasa Lázár Andrástól, a sztrájkbizottság elnökétől. Az MTVA az értesülést még nem erősítette meg.

"Rossz néven vesszük, hogy a munkáltató elkezdte átadni az értesítéseket a csoportos létszámleépítésben érintett újságíróknak, holott a munkavállalók szervezeteivel megkezdett tárgyalások még nem zárultak le mindkét fél számára elfogadható módon" – mondta el az eMasa érdeklődésére Lázár András, a sztrájkbizottság elnöke.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk