Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Leépítéseket követel az IMF Szerbiában az egyik miniszter szerint

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt követeli Szerbiától, hogy jövőre öt százalékkal csökkentse a közszférában dolgozók számát – mondta Kori Udovicki szerb államigazgatási miniszter a Blic című belgrádi napilapnak adott keddi interjújában.

Kifejtette: az IMF kérésének egy részét a nyugdíjba vonulásokkal megoldják.

A tárcavezető szerint a nyugdíjbiztosítási törvény módosítása miatt az év végéig a megszokottnál többen mennek nyugdíjba. "Ez a jelenlegi 2-2,5 százalékos arányt akár 3,9 százalékra is növelheti" – magyarázta, hozzátéve, hogy emellett további 25 ezer embert kell elbocsátani 2015-ben.

A 7,3 milliós Szerbia felduzzadt adminisztrációjában és a csődeljárás alatt álló vállalatokban majdnem 700 ezer közszolga dolgozik.

Az elbocsátások is részét képezik azoknak a gazdasági megszorító intézkedéseknek, amelyeket a szerb miniszterelnök a múlt héten jelentett be, és amelyek feltételét képezték az IMF-fel való hároméves készenléti hitelről szóló tárgyalások megkezdésének.

A szerb kormányfő a megszorító intézkedésektől emellett azt reméli, hogy megfékezheti a várhatóan a bruttó hazai termék (GDP) 8,3 százalékát is elérő költségvetési hiány, valamint a 70 százalékot meghaladó GDP-arányos államadósság további növekedését.

A megszorító intézkedések részeként a progresszív adózás után progresszív nyugdíjcsökkentést, valamint a fizetések mérséklését jelentette be a miniszterelnök. Gazdasági szakértők szerint viszont a tervezettnél szigorúbb csökkentésekre és legalább 100 ezer közalkalmazott elbocsátására lenne szükség.

A nyugat-balkáni államban a munkanélküliség már most is 20 százalékos.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter