Megjelent: 15 éve

Lidl-botrány: lekamerázott PIN-kódok

Nem elég, hogy kémkedett dolgozói után a német diszkont-lánc, az is kiderült: a pénztárak fölé elhelyezett videó-kamerák a bankkártyával fizető vevők PIN-kódjait is rögzítették. A Fogyasztóvédők szerint csak takarásban szabad használni a bankkártyákat - írja a Népszabadság.

A neckarsulmi székhelyű Lidl azt követően került a címlapokra, hogy kiderült a diszkont-lánc figyeltette dolgozóit, megsértve azok személyiségi jogait. És most robbant az újabb hírbomba, mely szerint a magándetektívek által rögzített videó-felvételekre bizalmas vevőadatok is felkerültek. Ha valaki az elmúlt időszakban egy németországi Lidlben bankkártyával fizetett, könnyen filmre vehették, hogy milyen PIN-számot pötyögött be a pénztár melletti terminálba.

A Lidl legújabb közleménye szerint nem lehet száz százalékig kizárni a PIN-kódok videó-felvételének lehetőségét. A cég ezért ezt elkerülendő azt tanácsolja vevőinek: mindig takarják el a PIN-számokat beütő kezüket - számol be a Népszabadság.

Míg Alexander Dix, Berlin tartomány adatvédelmi biztosa a terminálok titkos megfigyelését súlyosan törvénysértőnek nevezte, fogyasztóvédők azt tanácsolják a vevőknek, inkább ne fizessenek bankkártyával. A vásárlókat pedig arra biztatják, hogy szólítsák fel a diszkontot a videó-felvételek haladéktalan megsemmisítésére.

Érdekes, hogy az itteni kiskereskedők befolyásos szövetsége, a HDE szintén óvatosságra intett a PIN-es kártyás fizetések kapcsán, mert a kasszáknál bevett dolog a videókamerás-megfigyelés. Ez utóbbit a rablótámadásokkal indokolják, hiper-, és szupermarketek pénztárai évente több mint ezer erőszakos bűncselekmény célpontjául szolgálnak. A rögzített képek a felderítést szolgálják.

Eközben a Lidl bejelentette a pénztárakat figyelő kamerák leszerelését. A komoly presztízsveszteséggel küszködő Lidl azt is közölte, hogy 2900 németországi egységéből 219-ben figyeltette meg dolgozóit magándetektívekkel, akik bevetését a 80 millió eurót elérő bolti lopásokkal indokolták.

A ver.di szolgáltatóipari szakszervezet kész jogsegélyt biztosítani azoknak, akik kártérítési pert akarnak indítani a Lidl ellen. Ezt azonban csak akkor tanácsolják, ha az illető nem akar tovább a Lidlnél dolgozni. Az adat-, és személyiség védelmi jogok betartását ugyanis csak az üzemi tanácsok képesek ellenőrizni, ilyenből alig több mint féltucatnyi működik a németországi diszkont-láncnál.

Népszabadság
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek