Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Litvánia: egyelőre nem emelik a nyugdíjkorhatárt

A litván kisebbségi kormány egyelőre elhalasztotta a nyugdíjkorhatár emelését, miután néhány kormánytag is az emelés ellen szavazott.

A nyugdíjreform keretében a nyugdíjkorhatárt 2012-től kezdve tizenöt év alatt fokozatosan emelnék 65 évre, a nőknél jelenleg 60 évről, a férfiaknál 62 és fél évről. A nyugdíjreform-csomag többi elemét viszont jóváhagyta a kormány, egyebek mellett befagyasztotta a társadalombiztosítási hozzájárulás elosztási arányát az állami- és a magán nyugdíjalapok között.

Döntött a kormány arról is, hogy a további megszorító intézkedések jegyében 2010 után meghosszabbítják a költségvetési szférában dolgozók két évre korábban elrendelt befagyasztását.

A 2008. októberi választások nyomán hatalomra jutott litván jobboldal fájdalmas megszorító intézkedésekre kényszerült az országot különösen súlyosan érintő nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság nyomán. Litvániában tavaly 15 százalékkal zsugorodott a gazdaság, a kormány drákói költségvetési csökkentéseket és adóemeléseket vezetett be, amelynek nyomán javult a gazdasági helyzet.

Az idén a bruttó hazai termék (GDP) 1,6 százalékkal nő, elsősorban az export fellendülésének köszönhetően a tavalyi 14,8 százalékos visszaesést követően. Jövőre 2,8 százalékos növekedés várható. A gazdasági válság által erősen sújtott országban a munkanélküliség is tetemes lesz az idén, eléri a 16,7 százalékot, s jövőre is csak 15,5 százalékra mérséklődik.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter