Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

LMP: a BKK alvállalkozói semmibe veszik a munkavállalói jogokat

Az LMP úgy tudja, hogy szürkefoglalkoztatás, csökkenő bérek és akár havi 400 órás munkaidő jellemző a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alvállalkozóinál, és a jogsértő állapotok a központ tudtával és beleegyezésével állnak fenn.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi szervezetének szóvivője vasárnap sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a BKK-nál és a BKV-nál az üzemeltetési feladatok évek óta folyó kiszervezésének mára egyértelműek a következményei. Elmondása szerint több munkavállaló fordult hozzájuk panaszával, és ennek nyomán azt találták, hogy például az ellenőrök esetében az öt évvel ezelőtti nettó 840 forintos órabér 500 forintra csökkent, és a munkavállalók "ezt is zsebbe kapják, hiszen a bejelentett munkabérük a 118 ezer forintos szakmai minimálbér".

A szóvivő elfogadhatatlannak nevezte, hogy vannak olyan, alvállalkozónál dolgozó munkavállalók, akik akár havi 400 órát is dolgoznak, ami hozzávetőlegesen napi 16 órás munkavégzésnek felel meg.

Azt mondta: miután a nyilvántartásokat BKK-s munkatárs írja alá, kijelenthető, hogy mindez a BKK tudtával és beleegyezésével történik. A szóvivő közlése szerint olyan dokumentumok vannak az LMP birtokában, amelyek bizonyítják az állításaikat.

A BKK köteles magyarázattal szolgálni minderre, és válaszolni arra a kérdésre: meddig kívánja támogatni ezt a jogsértő folyamatot – húzta alá Csárdi Antal. Bár a feladatkiszervezés tökéletesen alkalmas arra, hogy a BKK megpróbálja elhárítani magáról a felelősséget, a központnak lehetősége és kötelessége, hogy megkövetelje az alvállalkozóitól a jogszerű működést – tette hozzá.

Az is felvetődik, hogy a városvezetés meddig kíván asszisztálni ehhez a folyamathoz, és mit kíván tenni ezen állapot megszüntetése érdekében – mondta a szóvivő.

Az LMP azt szeretné, ha a BKK és a BKV finanszírozása oly módon rendeződne, hogy az alvállalkozók kikerülnének a BKK működéséből, és azt, hogy a központ biztosítsa és garantálja a munkavállalói jogokat – hangsúlyozta.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter