Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

MDF: a hétvégére eső ünnepnapokért járjon szabadnap

Az MDF azt javasolja, hogy a hétvégére eső ünnepnapokat kapják vissza szabadnapként a munkavállalók, a párt a szakszervezetek támogatását kéri a Munka Törvénykönyvének módosítása érdekében - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője kedden az MTI-nek.

Szinte minden évben elveszik jó pár szabadnap azáltal, hogy a naptárban egy "piros betűs" ünnepnap hétvégére esik - hangsúlyozta a politikus, megjegyezve, hogy amíg több országban bepótolják ezeket a pihenőnapokat, addig a magyar munkavállalók szabadideje lerövidül.

Kerék-Bárczy Szabolcs kiemelte: az MDF szerint az a gyakorlat, amely a naptári esetlegességek miatt fosztja meg a munkavállalókat szabadnapjaiktól, ellentétes a Munka Törvénykönyve szellemiségével. Mint mondta, a törvényjavaslatot szeptember 11-én nyújtotta be az Országgyűléshez Dávid Ibolya, az MDF elnöke, ám a foglalkoztatási bizottság a javaslat tárgysorozatba vételét sem támogatta, mondván, a munkavállalói érdekképviseleteknek kell támogatniuk ezt a módosítást.

Az MDF szerint ez teljesen felesleges időhúzás az országgyűlési képviselők részéről - jelentette ki a párt szóvivője. Emlékeztetett arra is, az MDF 2005-ben már kezdeményezte, hogy az elvesző szabadnapokat kapják vissza a munkavállalók, azonban ezt az Országgyűlés, a szakszervezetek támogatása ellenére, annak idején leszavazta.

Kerék-Bárczy Szabolcs közölte: az MDF aláírást gyűjt annak érdekében, hogy a Ház tárgysorozatba vegye a törvényjavaslatot. Emellett arra kérik a szakszervezeteket, hogy ismét támogassák az MDF javaslatát.

A szóvivő megemlítette, hogy a kérdés 2011-ben válik akuttá, hiszen akkor öt ünnepnap: január elseje, május elseje, augusztus 20-a, október 23-a és december 25-e is hétvégére esik majd.  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter