Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"Megalázó a munkanélküli-ellátás időtartamának csökkentése"

Megalázó és gyalázatos a munkanélküli-ellátás időtartamának csökkentése - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetégének elnöke kedden Győrben, az érdekképviselet helyi vezetőivel folytatott egyeztetést követően sajtótájékoztatón.

Kiemelte: az ellátás időtartamát három hónapra csökkentették úgy, hogy a kormány saját adatai szerint is 18 hónap az álláskeresés átlagos tartama, az állástalanok fele pedig egy évnél hosszabb ideje van ebben a helyzetben.

Az új Munka törvénykönyvéről szólva az érdekképviseleti vezető kijelentette: a munkajogi viszonyok "polgárijogiasítása" szakmaiatlan, megalázó, és rendkívüli mértékben növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

A szakszervezeti vezető köztudomású tényként említette, hogy a magyar gazdaság stagnál, miközben új munkahelyeket csak új beruházásokkal, a gazdaság fellendítésével lehet teremteni.

Borsik János igazságtalannak és aránytalannak nevezte az egységes, 16 százalékos személyi jövedelemadót, mondván, az a munkavállalók amúgy is jobban kereső hatodának a helyzetén javít.

Kifogásolta, hogy az új Munka törvénykönyve regionális minimálbér bevezetését teszi lehetővé, miközben Nyugat-Európában százezrek tüntetnek országos bérminimumért.

Az érdekképviseleti vezető hangot adott azon álláspontjának is, hogy a törvénnyel kapcsolatos egyeztetés során a kormányzatnak "átmenetileg sikerült a szakszervezeteket megosztani", de "akkor is együtt kell dolgozni, ha kicsit fájó szívvel vonulunk is fel együtt május elsején".
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk