Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"Megalázó a munkanélküli-ellátás időtartamának csökkentése"

Megalázó és gyalázatos a munkanélküli-ellátás időtartamának csökkentése - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetégének elnöke kedden Győrben, az érdekképviselet helyi vezetőivel folytatott egyeztetést követően sajtótájékoztatón.

Kiemelte: az ellátás időtartamát három hónapra csökkentették úgy, hogy a kormány saját adatai szerint is 18 hónap az álláskeresés átlagos tartama, az állástalanok fele pedig egy évnél hosszabb ideje van ebben a helyzetben.

Az új Munka törvénykönyvéről szólva az érdekképviseleti vezető kijelentette: a munkajogi viszonyok "polgárijogiasítása" szakmaiatlan, megalázó, és rendkívüli mértékben növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

A szakszervezeti vezető köztudomású tényként említette, hogy a magyar gazdaság stagnál, miközben új munkahelyeket csak új beruházásokkal, a gazdaság fellendítésével lehet teremteni.

Borsik János igazságtalannak és aránytalannak nevezte az egységes, 16 százalékos személyi jövedelemadót, mondván, az a munkavállalók amúgy is jobban kereső hatodának a helyzetén javít.

Kifogásolta, hogy az új Munka törvénykönyve regionális minimálbér bevezetését teszi lehetővé, miközben Nyugat-Európában százezrek tüntetnek országos bérminimumért.

Az érdekképviseleti vezető hangot adott azon álláspontjának is, hogy a törvénnyel kapcsolatos egyeztetés során a kormányzatnak "átmenetileg sikerült a szakszervezeteket megosztani", de "akkor is együtt kell dolgozni, ha kicsit fájó szívvel vonulunk is fel együtt május elsején".
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter