Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Megkezdődött a munkaügyi közvetítés a vasutasoknál

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) képviselőinek meghallgatásával - a sajtó kizárásával - elkezdődött a munkaügyi közvetítés a MÁV Zrt. székházában pénteken reggel Budapesten.

A munkaügyi közvetítésre felkért Herczog László a munkaügyi tárca szakállamtitkára, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat közvetítője először külön a VDSZSZ vezetőivel és jogászaival kezdte meg az egyeztetést, amely csaknem három órán át tartott.

Herczog László mediátor az MTI-nek elmondta: a jogszabály szerint a közvetítő nem nyilatkozhat a folyamatban lévő egyeztetés részleteiről, csak annyit közölt, hogy délután a MÁV Zrt. képviselőivel folytatja az egyeztetést. Tervei szerint azután a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., majd a MÁV-Gépészet Zrt. képviselőivel folytatja külön-külön a tárgyalásokat. Arról, hogy ezek meddig tarthatnak, nem tudott nyilatkozni. Miután megismerte a felek álláspontját, javaslatokat fog tenni a megoldásra, de a felek nem kötelesek elfogadni őket - mondta. A munkaügyi egyeztetés akár több napig is elhúzódhat.

Herczog Lászlót csütörtökön kérte fel mediátornak a VDSZSZ és a négy vasúttársaság. Ez azt is eredményezte, hogy péntektől további 5 naptári napra felfüggesztették a sztrájkot a szakszervezetek.

A VDSZSZ követelése a MÁV-val és a MÁV-START-tal folytatott csütörtöki tárgyaláson is az volt, hogy 35 ezer vasutas dolgozó kapjon személyenként nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többletbérfejlesztést a már felajánlott 6,9 százalékon kívül a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozóinak, így a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. 14 ezer munkavállalójának. A MÁV képviselői az eddigi tárgyalásokon nem tartották teljesíthetőnek a követeléseket. A VDSZSZ február 1-jén kezdett először sztrájkot.
Follow hrportal_hu on Twitter