Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Merkel: Nem mérgelődni kell, hanem dolgozni

Nem érdemes mérgelődni a menekültválság miatt és megpróbálni elhajolni a feladat elől, hanem dolgozni kell - mondta Angela Merkel német kancellár egy vasárnapi interjúban.

Angela Merkel a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban a menekültválságban folytatott tevékenységével szemben a pártjában, a konzervatív CDU-ban és a bajor testvérpártban, a CSU-ban egyre erősebb bírálatokról szólva elmondta, hogy a következő hetekben sok párttaggal beszél majd a kérdésekről és vitatott ügyekről egy tanácskozássorozaton, amelyet még a válság elmélyülése előtt terveztek.

Hangsúlyozta, hogy álláspontja szilárd és világos: nem mérgelődni kell, hanem "el kell fogadni a feladatot, lelkileg is" és igyekezni kell úgy alakítani a folyamatokat, hogy végül jóra forduljanak a dolgok mindenkinek.

Reinhard Marx münchen-freisingi érsek szavait idézve azt mondta, hogy "az Úristen most ezt a feladatot tette az asztalunkra". Ezért pedig "nincs értelme civakodni, hanem hozzá kell fogni a munkához".

A menekültválság kezelésében ugyanolyan sebesen kell dolgozni, mint a pénzügyi válság idején, a feladatot pedig három fő elv követésével lehet megoldani: hatékonyabban, gyorsabban kell elvégezni a menekültügyi eljárásokat, javítani kell az uniós külső határok védelmén és gondoskodni kell a menekültek EU-n belüli méltányos elosztásáról, valamint törekedni kell a menekülthullám okainak megszüntetésére - mondta a német kancellár.

A menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban Angela Merkel az interjúban többször kiemelte, hogy a védelemre szoruló embereket ugyan be kell fogadni, de távozniuk kell mindazoknak, akik "más, például gazdasági okokból" érkeznek Németországba.

Hozzátette, hogy a menedékjog törvényi alapjait nem kell megváltoztatni, de a menekültügyi rendszer átalakításra szorul és a kormány reményei szerint az erről szóló javaslatokból igen gyorsan, már november 1-jén hatályos jogszabályok lesznek.

A külső határok védelméről szólva aláhúzta, hogy fel kell állítani a hot spotokat, amelyekben regisztrálják a menedékkérőket és eldöntik, hogy jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására, Törökországgal pedig "migrációs párbeszédet" kell folytatni.

Ezzel összefüggésben a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című, vasárnapi hetilap azt írta, hogy az Európai Bizottság és a török kormány akciótervet dolgozott ki a menekültáradat feltartóztatására, az elképzelés szerint a török és a görög parti őrség az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) szervezésében közösen járőrözik majd az Égei-tenger keleti részén, és minden menekültet visszaszállítanak a török partokra.

A menekültek tagállamok közötti elosztásáról szólva arra a kérdésre, hogy a Magyarország mellett az észak-afrikai spanyol enklávékban, Bulgáriában és Görögországban is felállított határkerítésekre tekintettel hozzá kell-e szokni mindahhoz, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök hangoztat a menekültválságról, Angela Merkel azt mondta: "én ezt nem szeretném", és ha sikerül biztosítani a méltányos tehermegosztást az EU-ban, akkor nem is úgy alakul majd a helyzet.

A válságot kiváltó okok megszüntetésével kapcsolatban egyebek között hangsúlyozta, hogy több pénzt kell fordítani a menekültek helyzetének javítására a válságövezetekben, és a diplomáciai törekvések mellett katonai erővel is "segíteni kell", ahol szükséges. A szíriai polgárháború megállításáról szólva kiemelte, hogy ugyan szükség van "katonai erőfeszítésekre", de fegyverrel nem lehet rendezni a konfliktust. A rendezés csak egy politikai folyamat eredménye lehet, és ehhez az ellenzék és mások mellett tárgyalni kell "Damaszkusz jelenlegi urainak képviselőivel" is.

Azzal kapcsolatban, hogy Horst Seehofer bajor miniszterelnök hibának nevezete a Magyarországról elindult menedékkérők beengedését, Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Bajorország kiemelkedő munkát végez. "A másik oldalon azt is el kell mondanom: nem hiszem, hogy kerítések segítenek".

"Ezt láttuk Magyarországon, ahol sok ráfordítással felépítettek egy kerítést, és a menekültek mégis jönnek és más utakat keresnek" - mondta Angela Merkel. "Kerítésekkel nem fogjuk megoldani a problémát" - tette hozzá a német kancellár.

Az interjúban kétszer is leszögezte, hogy a Magyarországról elindult menedékkérők ügyében ma sem döntene másként, mint egy hónappal ezelőtt, szeptember 5-re virradó éjjel.

A Deutschlandfunk interjúja Angela Merkellel szombaton készült, és azóta újabb bírálatok és követelések hangzottak el a CDU/CSU pártszövetség és a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről.

CDU-s és CSU- politikusok a FAS-nak azt mondták, hogy le kell zárni a német-osztrák határt és menedékkérő-befogadási moratóriumot kell elrendelni.

Andreas Scheuer, a CSU főtitkára szerint sürgősen be kell vezetni a befogadási moratóriumot, hiszen "már a következő napokban előállhat az a helyzet, hogy Bajorország eléri kapacitásai végső határát, mert a többi tartomány nem képes menekülteket befogadni".

A CDU-s Clemens Binninger, a törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságának tagja elkerülhetetlennek nevezte, hogy "hatékony ellenőrzést" vezessenek be a német határokon és megtagadják a belépést menedékkérőktől.

Thomas Oppermann SPD-s frakcióvezető azt mondta: "félreérthetetlen jelzést kell adni arról, hogy Németország egyedül nem tudja az összes menekültet befogadni".

Horst Seehofer egy szombati nyilatkozatában kiemelte gyökeres fordulatot sürgetett. "A kancellárnak világosan meg kell mondania, hogy a befogadó kapacitásaink kimerültek" - mondta a CSU elnöke.

Ha a következő hetekben nem sikerül az "irányváltás", akkor télen az "összeomlás" következik" - tette hozzá.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírus: Szabad az út Ausztria, Csehország és Szlovákia felé

Korlátozásmentesen lehet utazni június 5-től Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Teljes cikk

Megközelítette a 3 milliót a munkanélküliek száma Németországban

Lassult a munkanélküliség növekedése Németországban: az áprilisi 308 ezer után májusban 169 ezren veszítették el az állásukat a szövetségi... Teljes cikk

Áprilisban még állta a sarat az EU munkaerőpiaca

Emelkedett a munkanélküliségi ráta az euróövezetben áprilisban, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó, ámde a gazdaságot... Teljes cikk