Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Mi a kormány szándéka az özvegyi nyugdíjakkal? - az MSZP választ követel

Az MSZP felszólítja a kormányt: tegye világossá, mi a szándéka az özvegyi nyugdíj-ügyben - jelentette ki Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja.

Több tízezren kaptak határozatot arról, hogy szeptembertől felére csökken az özvegyi nyugdíjuk - mondta Korózs Lajos, majd hozzátette: először azt mondták, hogy technikai hiba történt, majd azt: rendszerhiba van. A harmadik válasz az volt, hogy módosítják a törvényt még hatálybalépése, szeptember elseje előtt.

Kijelentette: ehhez képest nemcsak, hogy nem módosították a törvényt, de be sem nyújtották az Országgyűlés elé. Mára világossá vált, hogy a kormánynak esze ágában sincs az özvegyi nyugdíjak csökkentéséről szóló törvényt visszavonni - jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Korózs Lajos kifejtette: a kormányzati szándéknak megfelelően szeptembertől felére csökken az özvegyi nyugdíja azoknak az özvegyeknek, akik szociális járadékot kaptak múlt év december 31-ig.

Korábbi jogszabályok szerint minden érintett az elhunyt házastársa nyugdíjának hatvan százalékát kapta özvegyi nyugdíjként. A szociális járadékot január elsejétől átminősítették rehabilitációs vagy rokkantsági ellátássá, és a törvény szerint ezen ellátásban részesülők özvegyi nyugdíját szeptember elsejétől 30 százalékban kell megállapítani.

Tehát arról van szó, hogy azok az özvegyek, akik elhunyt házastársuk nyugdíjának 60 százalékát kapták, szeptember elsejétől a 30 százalékát fogják kapni; "az özvegyi nyugdíjuknak elveszítik a felét" - magyarázta Korózs Lajos.

Közölte, pártja szerint ez nem rendszerhiba, hanem kormányzati szándék volt. "Miközben a kormány azt hirdeti, hogy megvédi a nyugdíjasokat és a nyugdíjakat, tízezrével veszi el vagy csökkenti az özvegyek, a rokkantak, a korhatár alatti nyugdíjasok nyugdíját, özvegyi nyugdíját, vagy járandóságát" - fogalmazott.

Korózs Lajos közölte, az MSZP minden érintettet arra kér, hogy nyújtson be fellebbezést a határozat ellen.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter