Megjelent: 12 éve

Milyen a jó önéletrajzfotó?

Hiába egy jól összeállított önéletrajz, álláspályázatunk könnyen elbukhat egy rossz fotó miatt. Ugyan a személyzeti szakember csupán egy-két percet tölt el egy cv-vel, a fénykép keltette hatás meghatározó lehet. Milyen egy jó kép? Milyen hibákat követnek el a pályázók?

images

Az angolszász kultúrában és a tengerentúlon a pályázótól nem kérnek fényképet az önéletrajzhoz, Magyarországon és Európa nagy részén viszont többnyire igen. Ha az álláshirdetésben kérik, akkor érdemes küldeni. Ha erre nincs utalás, akkor mérlegelhetünk: Egy előnyös fotó feldobhatja anyagunkat, egy hátrányos pedig inkább ront az összképen – mondják a Monster szakértői.

A kiválasztásért felelős szakemberek átlagban fél–egy percet szentelnek egy-egy önéletrajzra, ám előnytelen fotóval még ennyi idő alatt is kieshetünk a rostán.

Elvárt az üzleties viselet

Az önéletrajzban elhelyezett fotó egyik legfontosabb ismérve, hogy teljesen mentes a sallangoktól. A portrén – annak ellenére, hogy a pályázó legfeljebb vállig látható rajta – az üzleties viselet elvárt. Hölgyek a fotózáskor blúzt, blézert, kosztümöt, a férfiak öltönyt, inget és nyakkendőt viseljenek. Hölgyeknél – bár a kis felbontású képeken ennek kisebb a jelentősége – még szolid smink is szóba jöhet. A fotón a hosszú hajúaknak célszerű a frizurát kiengedve viselni – az összefogott haj gyakran az ápolatlanság palástolásának látszatát kelti.

5 alapvető tanács
– Az önéletrajz fotója egy jól sikerült, szabvány igazolványkép.
– Álláspályázatok benyújtása céljából mindig üzleties öltözékben készíttessünk magunkról fényképet!
– A privát céllal – rendezvényen, sporteseményen, családi körben – készült fotók nem alkalmasak az önéletrajzba.
– A fénykép semmiképpen ne legyen 4-5 évnél, pályakezdőként 2-3 hónapnál régebbi.
– A speciális képi megoldások (effektek) kerülendők, ne ollózzunk másik képből sem.

Magánéleti fotót soha

„A megfelelő fotó az önéletrajzban egy jól sikerült, szabvány igazolványkép. Ennek ellenére igen gyakran találkoznak a HR-esek a pályázót épp vitorlázás, sportolás közben vagy egyéb családi eseményen ábrázoló fotóval. Egyszer még arra is volt példa, hogy egy hölgy olyan egész alakos képet helyezett el a pályázati anyagában, amelyen harisnyás lábát a combját kihangsúlyozó pózban tette fel egy székre” – magyarázza Gergácz Lili, a számítógépes adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. HR-vezetője. Óvatosan az ollózással is: egy nagyobb képből kivágott kisebb szinte minden esetben rossz hatást kelt. Inkább készíttessünk néhányat pályázási célra. Nem célszerű a pályázót épp munka közben ábrázoló kép használata sem. Sőt valószínűbb, hogy ezzel épp a kívánt hatás ellenkezőjét éri el.

Legfeljebb öt éve készült legyen

A pályázás szempontjából és a hitelesség miatt nem közömbös, mikor készült a portré. „Volt már arra példa, hogy egy 60 év körüli hölgy az érettségire készített fotóját használta az önéletrajzban” – idéz fel egy emlékezetes esetet Gergácz Lili. A fotó készíttetése és a pályázás között eltelt idő kapcsán a HR tűréshatára általában 4-5 év. Ennél régebbi fotót használni már nem ajánlatos. Pályakezdőknél ez az időszak legfeljebb 2-3 hónapra csökken. Nem mindegy az sem, hogyan tekintünk a kamerába. Míg például a felszegett fej és áll agresszív, harcias magatartást, a behúzott nyak, rossz tartás félénkséget, meghunyászkodást sugalmazhat.

A fotó szabványos helye a CV jobb felső sarka. A legjobb az önéletrajzba eleve szövegszerkesztővel beilleszteni vagy szkennelni. Gémkapoccsal odatűzni vagy az önéletrajzra ragasztani nem illik, csakúgy, mint pecsétes, viseltes, régi fotót vagy pecsétnyomokat ábrázoló képet beszkennelni.

Kerüljük a művészi megjelenítést

A CV fotója nem lehet a művészi önmegvalósítás terepe sem a fotós, sem a pályázó számára. Ezúttal a tablóképet, a speciális háttereket, megoldásokat – így például az archaikus, barna vagy színes hátterű fotókat – kerülni kell. A jelszó ebben az esetben: a kevesebb több.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek