Megjelent: 8 éve

Minél kevesebb a segély, annál gyorsabban lesz munka?

Az uniós országok közül Magyarországon jár legkevesebb ideig a munkanélküli segély jövő januártól. A Parlament hétfőn fogadta el, hogy 90 napra csökkenjen az álláskeresési járadék, a jelenlegi 270 napról. Ezzel a munkavállalást kívánják ösztönözni - adja hírül az RTL Híradó.

Az RTL Híradó által megkeresett munkaügyi központ tapasztalatai is ezt igazolják, de a statisztikák szerint az országban átlagosan másfél évig tart mire valaki újra munkát talál.

A Zala Megyei Munkaügyi Központban kétezer ember regisztráltatta magát munkanélküliként a múlt hónapban. Minden hónapban ennyi az új álláskereső, de ugyanennyien ki is kerülnek a rendszerből, többségüknek sikerül elhelyezkedni. Harminc százalékuk viszont legalább egy éve nem talál állást. Magyarországon, a statisztikák szerint a tartós munkanélküliség ideje másfél év. Nekik pedig az idő múlásával egyre csökken az esélyük. "A frissen bejövőket tudjuk frissen kiközvetíteni, és aki így kezd lemorzsolódni, az kezd beragadni a rendszerbe - mondta el az RTL-nek Borsos József, a Zala Megyei Munkaügyi Központ igazgatója.

Az itteni tapasztalatok szerint azonban minél kevesebb juttatást kap valaki, annál gyorsabban talál munkát. Átlagban 95 napig veszik igénybe az álláskeresési járadékot. Erre alapozott a kormány is. A Széll Kálmán-Tervben vetették fel áprilisban, hogy a segélyek csökkentésével ösztönöznék a munkavállalást.

RTL Híradó
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter