Megjelent: 12 éve

Mire harap idén az APEH?

A színlelt szerződés már lejárt sláger az adóhivatalnál. Helyét nagy valószínűséggel a minimumadó veszi át, ugyanis nagy valószínűséggel az ezt elcsaló vállalkozások kerülnek a revizorok látómezejébe - írja a Napi Gazdaság.

Egyre kevesebb esetben akad össze a színlelt szerződésekkel az adóhatóság, de az nyilvánvaló, hogy teljesen nem tűnnek el - tájékoztatta a Napi Gazdaságot az APEH.

A szerződések ezen típusát 2006 második felében ellenőrizte fokozottan az adóhatóság, miután lejárt a szankciók alkalmazására önkéntesen vállalt moratórium. Idén nem a vállalkozói szerződésnek álcázott munkaviszonyra fog koncentrálni az adóhivatal.

A színlelt szerződéseket általában megszüntették, vagy átalakították. A legtöbbször a munkaviszonnyá alakították át, de arra is volt példa, hogy az alkalmi munkavállalói könyvet vetették be, mint szabályos, de pénztárcakímélő megoldást. Az utóbbi időben a kelleténél jobban elszaporodott az alkalmi munkavállalói könyv alkalmazása. A munkaügyi kirendeltségek jelzései szerint 2006-ban 420 ezer könyvet váltottak ki.

Kevéssé valószínű, hogy az adóhatóság kiemelten ellenőrizné az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztató vállalkozásokat, ugyanakkor valamilyen alapon bárki bekerülhet az idei kiválasztásba. Az adóhatóság ellenőrzési irányelveit február 20-ig kell nyilvánosságra hozni. A lista készül, de azt még nem lehet tudni, milyen tevékenységcsoportok, szektorok lesznek a kiemelt célpontok.

Konkrét tevékenységi köröket az idén is megneveznek az irányelvben és a feketegazdaság elleni fokozott fellépés sem maradhat ki.

Jó eséllyel kiemelt vagy legalábbis fontos helyet kapnak a minimumadóval érintett vállalkozók. Erre a körre - pontosabban azokra, akik még a minimumadót sem kívánják megfizetni - külön figyel az adóhatóság, őket egy speciális kockázatelemzésnek vetik majd alá - írja a Napi Gazdaság.


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk