Megjelent: 4 éve

A kisvállalkozó kézműveseket ünnepelték

A hazai kisvállalkozások döntő szerepet játszanak a foglalkoztatásban, a munkahelyteremtésben, a szakképzésben és az adóbevételek megteremtésében - mondta Németh László, az Ipartestületek Országok Szövetsége (Iposz) elnöke csütörtökön a Magyar Kézművesség Napja ünnepségen Budapesten.


A magyar kézműipar, a mikro-, kis- és családi vállalkozások országos érdekképviseletének vezetője ünnepi beszédében elmondta, hogy a kisvállalkozók mintegy 200 kézműipari szakmában vannak jelen, közülük jónéhány tett szert nemzetközi hírnévre, például a gasztronómia, a szépségipar, az építőipar, a művészi kézműipar területén.


A legendás cukrászmesterre emlékeztek


Az ünnepségen megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Pataki János cukrászmesterről, aki a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökeként, az Iposz egykori alelnökeként az Érdi Ipartestület tiszteletbeli elnöke sokat tett az iparos társadalomért, a szakképzésért, szakmailag irányította a Magyarország Tortája és az Év Fagylaltja versenyeket.


Az alkalmazkodás a kézművesek fő erénye


Németh László ünnepi beszédében kiemelte: a magyar kézművesség az elmúlt időszakban annak köszönhette fennmaradását, hogy képes volt alkalmazkodni a körülményekhez, folyamatosan kereste az új utakat, átvette és továbbfejlesztette a legjobb külföldi tapasztalatokat.


Sikeresek a jogpontok


Az ünnepségen Solti Gábor, az IPOSZ igazgatója ismertette az uniós támogatásban a szövetség közreműködésével Észak-Alföldön megvalósuló Jogpont+ Mini ingyenes jogsegély-szolgálat eredményeit. A 2014 novemberében záruló program 23 kistelepülésen nyújt ingyenes szolgáltatást munkavállalóknak, munkaadóknak és a lakosságnak. A tavaly nyári indulás óta 3400 ügyfél kereste meg az irodákat leginkább családjog, munkajog, cégjog és közigazgatási jog témákban. Az IPOSZ igazgatója hangsúlyozta, hogy bár a program az idén zárul, a tapasztalatok alapján célszerűnek látják a folytatást, mert a jogpontok hozzájárulnak a hátrányos helyzetben lévők jogbiztonságához. (MTI)


2014. szeptember 12.

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek