Megjelent: 1 éve

Bővítenek vagy leépítenek? - itt a friss kutatás

A Manpower friss munkaerő-piaci felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei a negyedik negyedévben is szűkösek. Az index 0 százalékon áll, ami az előző negyedévhez képest 2 százalékpontos javulást, az egy évvel korábban mérthez képest 1 egységes csökkenlést jelent.

A magyar munkáltatók foglalkoztatási szándéka vegyes képet mutat. 7 százalékuk a személyzeti állomány növekedésére számít, 7 százalékuk ugyanakkor elbocsátást tervez. 82% semmiféle változtatásra nem készül. Így a Manpower Munkaerő-piaci Mutatója 0 százalékon áll.


Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője elmondta: a többség nem számol azzal, hogy a szeptemberben országgyűlés elé kerülő, korábban bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv jelentősen bővítené a munkahelyek számát. Ugyanakkor - tette hozzá - a jelenlegi gazdasági körülmények között fontos eredmény az is, hogy további elbocsátásokat már nem terveznek.


Gyártás és szállítmányozás: bővítenének a cégek


A kilenc ipari szektor közül négyben a munkaadók várakozásai pozitívak a következő három hónapra. A legnagyobb növekedés (+4%) a gyártás területén várható, ezt a szállítmányozás és raktározás követi +2%-kal. Ugyanakkor a munkahelyek számának további csökkenésére számítanak az építőiparban, és a mezőgazdaságban (-4%).


Javított az építőipar, de...


Az előző negyedévhez viszonyítva a vizsgált kilenc szektorból ötben javultak a kilátások. A legjelentősebb, 18% pontos növekedést az építőiparban jelezték, a kilátások azonban még így is negatívak, immár a hatodik egymást követő negyedévben. A foglalkoztatási szándék 4 százalékponttal erősödött a közüzemi, valamint a köz- és szociális szolgáltatások területén. Gyengülést három szektorból jelentettek: a nagy- és kiskereskedelemben 5 százalékponttal, míg a mezőgazdaságban és a szállítmányozás, raktározás területén 4% ponttal csökkent a mutató értéke.


Az előző évi adatokhoz képest kilenc szektorból hat mutat gyengülést. A legjelentősebben, 9% ponttal a nagy- és kiskereskedelemben csökkent a mutató értéke, míg a gyártás és a pénzügyi szolgáltató szektor 6% pontos csökkenést mutat. Három területen várható növekedés, a legnagyobb mértékben, 16% ponttal a vendéglátóiparban.


Nyolc régió közül négyben a munkáltatók pozitív munkaerő-piaci várakozásokat jeleztek a negyedik negyedévre. A legerősebb, +4 százalékos mutatót az Észak-Alföldön mérték, +2 százalékos növekedést várnak Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön. Négy régióban létszámcsökkenésre lehet számítani. A Közép-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon egyaránt -3%-on áll a mutató


2012. szeptember 12.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter