Megjelent: 1 éve

Ellenőrizheti a főnök a facebook-használatomat?

Nem veszélytelen időtöltés az internetes közösségi oldalak látogatása: könnyel elveszítheti az állását például facebookozás miatt, aki meggondolatlanul viccelődik feletteseiről - írja a blikk.hu.


Valószínűleg egy életre megtanulták ezt a leckét azok a mentősök is, akik fegyelmit kaptak azért, mert a Facebookon szidták a mentőszolgálatot. Ehhez ráadásul nem is kell felelős beosztásban dolgozni: bárkivel megtörténhet, hogy főnöke utánanéz a közösségi oldalakon, az irodistától az autószerelőig. A munkajogász szerint a dolgozók megfigyelése az interneten teljesen jogszerű, senki nem emelhet szót ellene.


Ha nemcsak személyesen, hanem más technikai eszközökkel ellenőrzi a munkáltató a beosztottját, akkor előzetesen tudatnia kell vele - hívta fel a figyelmet Sipos Márta (65). A munkáltató ráadásul korlátozhatja, sőt meg is tilthatja munkaidőben a számítógép- és internethasználatot. Még azt is elvárhatja, hogy a beosztott a szabadidejében és a Facebookon is a munkájához méltón viselkedjen. Nem nézik mindenhol jó szemmel, ha valaki meztelen fotókat tölt fel magáról az internetre. Márpedig a munkáltató számára vállalhatatlan magatartás okot adhat az elbocsátásra - jelezte a munkajogász. Ugyanakkor a szakember szerint ennek is kell legyen határa: a főnök nem mászhat bele gátlástalanul a dolgozó magánéletébe az interneten keresztül. Semmi köze ahhoz, hogy a beosztott munka után hová jár szórakozni, vagy mivel töltötte a hét végét. Persze a későbbi kellemetlen munkahelyi pillanatok elkerülése érdekében nem árt végiggondolni, mit teszünk ki az üzenőfalra - derül ki a Blikk cikkéből.


2012. szeptember 19.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter