Megjelent: 1 éve

Gyermekeket dolgoztatott ingyen a Swarovski?

Intézeti gondozásban lévő fiatal lányokkal dolgoztatott az 1960-as évek végén a Swarovski osztrák ékszergyártó vállalat - írta szerdai számában a Kurier című osztrák napilap.

A tiroli Schwazban működő St. Martin nevelőintézetben 15-18 éves lányoknak napi mintegy tíz órában kellett kristályokat erősíteniük egy előkészített sablonra - írta egykori növendékek beszámolóira hivatkozva a lap.


Aprópénzt kaptak vagy annyit sem


Az egyik visszaemlékezés szerint munkájukért "legfeljebb néhány groschent" (a korábbi osztrák fizetőeszköz, a schilling századrésze) kaptak, mások nem emlékeztek rá, hogy pénzt kaptak volna. Az egyik egykori növendék szerint 20-25 lánynak kellett a kötelező munkát végeznie.
A cég szóvivője a Kurierral azt közölte, hogy az archívumokban nem találtak erre utaló iratokat. "Ha a Swarovski egy gyermekotthonban gyártatott valamit, akkor azt biztosan abban a hiszemben tette, hogy a gyerekekhez kerül a pénz" - mondta a szóvivő. A cikk szerint a St. Martin növendékeivel katonai ingeket és alsóneműket is mosattak és vasaltattak.


Az osztrák nyilvánosságban az elmúlt két évben visszatérően foglalkoztak a korábbi évtizedekben az árvaházakban és nevelőintézetekben történt lelki, fizikai, illetve szexuális bántalmazásokkal és más visszaélésekkel.


A St. Martin intézet neve ebben az összefüggésben korábban is szerepelt a sajtóban, miután egy ma 68 éves egykori növendékének állami kártérítést ítéltek meg, mert a nevelőotthonban szexuális erőszak áldozata volt, és mert kényszermunkát kellett végeznie az intézetben (MTI).


2012. augusztus 15.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek