Megjelent: 2 éve

Így vadásznak állásra a magyarok

A diplomások 81 százaléka sosem volt munkanélküli, 8 általánossal viszont 53 százalék már megtapasztalta ezt. Az állástalálásban a legnagyobb a személyes kapcsolatok szerepe, ám diplomásoknál a hirdetésre jelentkezés is fontos tényező - derül ki a KSH elemzéséből, amelyet a portfolio.hu idéz.

A KSH 2012 első negyedévében készítette a kiegészítő felmérést a szokásos foglalkoztatottság és munkanélküliség felmérés mellett, amelyből december végén publikálta elemzését.


A felmérésből kiderül, a 2012 első negyedévében megkérdezett 19-64 évesek 30 százaléka, 1 millió 888 ezren voltak már érintettek a munkanélküliség által. 716 ezren egy alkalommal, 468 ezren több alkalommal is voltak már munkanélküliek, 704 ezren mondták azt, hogy jelenleg is azok.


Diplomások: 80 százaléka sosem volt munkanélküli


Minél magasabb az iskolai végzettség, annál nagyobb arányban szerepelnek azok, akik nem voltak még munkanélküliek, a felsőfokú végzettségűek körében ez az arány 81%, míg a 8 általánossal rendelkezők körében 47%, a szakmunkások körében pedig 59%. A lakóhely szerinti bontás alapján pedig Budapesten azok aránya, akik még nem voltak munkanélküliek 72%, községekben 58%, városokban 64%. Családi állapot alapján pedig a három vagy több gyermeket nevelők állnak legrosszabbul, illetve a gyermeküket egyedül nevelők, körükből kerültek ki legkevesebben olyanok, akik még sosem váltak munkanélkülivé. Ellenben leginkább azokat a háztartásokat kerülte el a munkanélküliség, ahol két felnőtt él, gyermek nélkül, esetükben 68% mondta ezt.


46 százalékot ismerős segített álláshoz


A KSH megkérdezte azt is azoktól, akik voltak már munkanélküliek, de jelenleg nem azok, hogy legutóbb miként találtak állást. Az informális háló erősségét jelzi, hogy 1,1 millió érintett (ennyien voltak azok a 19-64 évesek, akik korábban munkanélküliek voltak, de jelenleg nem tartják magukat annak) 46%-a ismerősei, rokonai, barátai segítségével talált munkát. További 24,6% maga keresett meg munkáltatókat, 8,6%-uk a munkaügyi szervezeten keresztül, míg 8,4% hirdetés révén helyezkedett el - írja a KSH.


Felsőfokú végzettséggel: nagy a hirdetések szerepe


Az iskolai végzettségi skála két szélén az ismerősi kapcsolatok szerepe gyengébb, de míg az alacsony végzettségűeknél ezt a munkaügyi központok szolgáltatásainak intenzívebb igénybevétele pótolja, a diplomások esetében az egyéni kezdeményezésnek nagyobb szerepe van (hirdetés, közvetlen kapcsolatfelvétel a munkáltatókkal).


Mobilabbak lettünk


Jelentősebb elmozdulás következett be a mobilitási alternatívák irányába. Míg 2007-ben 100-ból 22-en, 2012-ben már 29-en mondták azt, hogy az országon belül elköltöznének munkavállalás céljából, külföldi munkavállalást pedig a 2007-es 24 után 31-en vállalnának be. Ehhez képest 100-ból 56-an a továbbképzést vállalnák. Ezeknél a kérdéseknél egy ember többet is bejelölhetett, tehát mondhatta azt, hogy számára mindegyik opció elfogadható, és 100-ból 34-en vállalnák a közmunkát is (portfolio.hu).


2013. január 7.

  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter