Megjelent: 2 éve

Közgazdász, jogász: az idei felvételi nagy vesztesei

Szinte teljesen megszünteti a kormány a közgazdász- és jogászképzés állami finanszírozását - derül ki a kormány által elfogadott felsőoktatási keretszámokból, amelyet az origo.hu ismertet. Az állam 34 ezer hallgatót támogat száz százalékban, és további 15 ezer diák képzését fedezi felerészben, a többieknek viszont fizetniük kell az egyetemért. Hoffmann Rózsa államtitkár azt reméli, nem csökken majd a hallgatók összlétszáma.

Nagy arányban, a 2011-es 4200-ról 2700-ra csökkenti a koncepció a támogatott bölcsészettudományi képzések keretszámát is. Emellett az ez évi 2100-ról kevesebb mint felére, 1000 főre apad a társadalomtudományi képzésekre felvehetők létszáma.


A nagy nyertesek:a műszaki és az informatikai szakok


Az egészségügyi (2800), a pedagógus- (1600), illetve a művészeti (740) képzésben nagyjából szinten tartja, a műszaki, informatikai és természettudományi képzésekben ugyanakkor a korábbi terveknél is jobban megemeli a támogatott helyek számát a kormány. Az informatika területén például a tavalyi 5500-ról 8200-ra (igaz, ebből 4600 részösztöndíjas lesz). Műszaki területen 8000 hallgató képzését fizeti egészében, és további 7600 diákét felerészben az állam. Természettudományi területen 4000 hallgató tanulhat ingyen, 3150 fél áron. Orvosképzésben 1800 hallgató tanulhat ingyen.


A mesterképzésre összesen 19 600 hallgató juthat be úgy, hogy a képzésért nem kell fizetnie. A közigazgatási, rendészeti és katonai képzés területén 500 hallgató tanulhat mesterképzésben állami finanszírozással. Az államilag finanszírozott doktori képzésre 1300-an juthatnak be.


240 pont alatt nem lehet bejutni a felsőoktatásba


A kormány döntése értelmében mindenkit fel kell venni egyetemre vagy főiskolára, aki eléri a 240 pontot, de közülük csak a legjobbak képzését fizeti az állam, a többiek önköltséges formában tanulhatnak. Az ő számukra a kormány a diákhitel második, továbbfejlesztett változatát ajánlja.


Az állami finanszírozásból kiszorult hallgatóknak Hoffmann szerint körülbelül annyit kell majd fizetniük, amennyit eddig is elkértek az egyetemek a költségtérítéses képzésben tanulóktól. A kormány határösszegeket közöl az egyetemekkel, főiskolákkal, amelyek ezen határokon belül fixálhatják a saját intézményük vonatkozásában a képzések költségeit. A 2012. szeptember 1-jétől induló szakok képzési költségei körülbelül két héten belül dőlnek el, erről a felvételi tájékoztató internetes változatában tájékozódhatnak az érintettek - mondta. Az így megállapított képzési költségek a felsőoktatásba újonnan belépőkre vonatkoznak, a már hallgatói státuszban lévők változatlan feltételekkel folytathatják tanulmányaikat - tette hozzá.


2012. január 5.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter