Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 hónapja

Már a versenyszféra is húzza felfelé a foglalkoztatást

A közmunkaprogramok felfutása mellett a versenyszféra javuló mutatóinak is köszönhetően emelkedett több éves csúcsra a foglalkoztatottak száma Magyarországon állítják az MTI által megkérdezett elemzők az aktuális munkaügyi statisztikákra reagálva. 4 millió 165 ezren dolgoznak, a munkanélküliségi ráta 7,1 százalékra csökkent.Idén március-májusban 320 ezer volt a munkanélküliek száma, 37 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal 7,1 százalékra csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak száma a március és május között eltelt tavaszi hónapokban meghaladta a 4 millió 165 ezret, ezzel 102 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az éves növekedés idén először lépte át a százezres küszöböt.


Mit mondanak az elemzők?


Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. makroelemzője az MTI-nek eljutatott kommentárjában hangsúlyozta, hogy bár a közfoglalkoztatottak száma is növekedett, túlnyomórészt a dinamikusan növekvő reálgazdaság és közelmúltbeli beruházások járultak hozzá a foglalkoztatottság növekedéséhez.


Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a foglalkoztatottsági arány növekedése egyaránt betudható a nyugdíjkorhatár megemelésének, a közmunkaprogramok felfutásának és a versenyszféra bővülő munkaerő-keresletének. Megjegyezte, hogy utoljára 2007-ben volt ilyen alacsony, 7,1 százalék a munkanélküliségi ráta.


Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője kifejtette: a friss adatok arra utalnak, hogy a gazdasági fejlődés eredményeként javul a munkaerő-piaci helyzet. Hozzátette, hogy bár a március után beinduló idénymunkák eleve kedvezőbb munkaerő-piaci mutatókat generálnak az előző hónapokhoz képest, azonban a javuló tendenciákhoz a közfoglalkoztatás bővítése is hozzájárult. (MTI)


2015. június 29.

Follow hrportal_hu on Twitter