Megjelent: 1 éve

Munkanélküliség: stagnálás világszerte

Az ILO (International Labour Organization) jelentése szerint 2010-ben 205 millió munkanélküli volt világszerte, ugyanannyi, mint 2009-ben. A válság óta több mint 27 millióval nőtt az állástalanok száma. Az ILO idei célkitűzése, hogy a munkanélküliségi ráta 6,1%-ra csökkenjen, amihez 1,7 millió fő, jelenleg munkanélküli, foglalkoztatására volna szükség. Különösen nagy gondok vannak a fiatalkorúak foglalkoztatásában - írja a portfolio.hu.

Dél-Kelet Ázsiában minimálisan csökkent a munkanélküliség 2009-ről 2010-re, és csak kisebb javulást vár az ILO 2011-re is. A válság alatt a foglalkoztatás sérülékenysége leginkább a fiatalkorúak foglalkoztatására hatott ki. Az ILO szerint különösen probléma, hogy a foglalkoztatás növekedése nem követi a gazdaság növekedését, pláne nem követi a foglalkoztatás minőségének javulása.


Nagy gond a fiatal munkanélküliség


Világszerte 78 millió fiatalkorú (15-24 éves) munkanélküli van, csaknem 5 millióval több, mint a válság előtt. A fiatalkorúak munkanélküliségi rátája 12,6% volt 2010-ben, 2,6-szor nagyobb arányú, mint a felnőttkorúak körében. Az ázsiai térségek körül Dél-Ázsiában a legmagasabb, 9% a fiatalok munkanélküliségi rátája, ám az ILO szerint a teljes ázsiai térségben (58 ország) mintegy 1,7 millió fiatalkorú nem jelent meg a munkaerőpiacon (tehát munkanélküliként regisztrálva sem), legalábbis aszerint, amit a válság előtti trendekből vártak.


Sérülékeny az alkalmazottak fele


Az ILO jelentése szerint a globális munkaerő-kínálat fele, 1,53 milliárd ember "sérülékeny" pozícióban foglalkoztatott, vagyis dekonjunktúra esetén könnyebben veszíti el állását. Az ázsiai országokban azonban ez a ráta magasabb, a dél-kelet ázsiai és óceániai térségben a 78%-ot is meghaladja.


2011. február 14.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter