Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Munkabaleset a városnaményi fűrészüzemben

Amíg a tűzvizsgálati eredmény nem készül el, nem indulhat újra a termelés abban a vásárosnaményi fűrészüzemben, ahol két héten belül másodszor történt porrobbanás - mondta az MTI érdeklődésére a megyei katasztrófavédelem vezetője vasárnap.

A szombat esti robbanás, akárcsak két héttel korábban, a siló fölött, a technológiai rendszerben történt. Az oltás közben az egyik munkás súlyosan megsérült - idézte fel a történteket Pernyák Sándor ezredes. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint egy kő, vagy egy szeg kerülhetett a már felőrölt, és a technológiai rendszerben szárított fűrészpor közzé, ez idézhette elő a robbanást.

A gyártási folyamatot ismertetve az ezredes közölte: az üzemben a rönkfákat feldarabolják, és magas hőmérsékleten szárítva a por lebeg a rendszerben, mielőtt hígítós adalékanyagot kapna. A zárt rendszerben történő szállítás közben egy mágnes magához vonzza a fémdarabokat, szétválogatja a kisebb és nagyobb szemcséjű fűrészport. Mivel idegen anyag kerülhetett a rendszerbe, az felizzott, és a magas hőmérséklet hatására a por berobbant.

A megyei katasztrófavédelem vezetője szerint nem dolgozói mulasztás történt, mert rutinos, minden szabályt betartó munkások dolgoznak a fűrészüzemben, ráadásul olyan zárt a csőrendszer, hogy abban szándékosan nem lehetne tüzet gyújtani. Azt, hogy a szombati és a két héttel korábbi balesetet mi idézte elő, az ezredes nem tudta megmondani, ugyanis mindkét esetben tart még a vizsgálat. Hangsúlyozta, amíg a vizsgálat nem zárul le, nem indulhat újra a termelés.

Pernyák Sándor megjegyezte, a két héttel ezelőtti balesetet követően három nappal ezelőtt indult újra a termelés. Az összes csapágyakat és olyan alkatrészeket, amelyeknek köze lehetett a baleset bekövetkezéséhez, kicserélték, így a szakértők feladata lesz megállapítani, miért következett be rövid időn belül két baleset is. A szombati robbanás során személyi sérülés nem történt, de a tűz oltása közben egy munkás megsérült. Az egyik víztömlő elszakadt és a nagy nyomás hatására a sugárcső eltörte az ötvenéves férfi kulcscsontját. A katasztrófavédelem vezetője azt mondta: a baleset után a munkások azonnal leállították a gépet, és az előírásoknak megfelelően megnyitották a vízcsapokat, így csökkentették a nyomást a rendszerben.
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek